Петков и Мицотакис врътнаха кранчето на газа. В правилната посока

Разгеле! Премиерите на България и Гърция Кирил Петков и Кириакос Мицотакис откриха Междусистемната газова връзка Гърция – България, която свързва Комотини в Северна Гърция със Стара Загора в Южна България.

Така на практика страната ни ще има достъп до Южния газов коридор и до нови източници на природен газ.

„Интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона. Очаквам от началото на август вече да тече азерският газ“, отбеляза премиерът в оставка Кирил Петков. Според него реализацията на този проект ще промени енергийната карта на региона, а България вече ще има реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол.

Петков напомни още, че неговото правителство е успяло за 6 месеца да завърши работата по интерконектора, чийто строеж е стартирал преди 12 години.

„Интерконекторът Гърция-България (IGB) е ключов енергиен мост, който е важен за Гърция, България, Балканите и Европа“, заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис. Според него това не е просто един газопровод, транспортиращ природен газ, а „важен енергиен мост, който ще обедини географския юг със севера, като първоначално ще сближи Гърция с България, Атина със София“.

С откриването на интерконектора регионът вече има инфаструктура за пренос на 20 млрд. кубически метра газ годишно. Затова се създава и координационен център за региона, който да работи с цялата инфраструктура, където ще постъпват най-добрите предложения за общи поръчки.

В свое писмо от днес до вицепремиера и министър на финансите в оставка Асен Василев зам.-шефът на Европейската комисия Валдис Домбровскис признава, че българското предложение за общи доставки на газ в Югоизточна Европа е било от изключително значение и страната ни ще играе основна роля в координирането на доставките в региона чрез използването на газовата инфаструктура. Правителството на България е било от съществено значение за намирането на регионален консенсус, се казва в писмото.

Европейската комисия работи за общо закупуване на около 10 млрд. кубически метра природен газ за нуждите на няколко държави, сред които и България. Досега правителството работеше по общ договор между Гърция, България, Румъния и, потенциално, Украйна. Годишната консумация на газ на Бълтария са около 2,5 млрд. кубични метра газ.

След церемонията Кирил Петков коментира и политическата ситуация у нас. Припомняме, че в 17 ч. „Продължаваме промяната“ най-вероятно ще върне проучвателния мандат за съставяне на правителство на президента Румен Петков.

„Мисля, че мандатът ще бъде върнат, за съжаление нямаме подкрепата от 121 депутати. Нямаше 121 човека, които да кажат „не“ на задкулисието, въпреки многото ни опити. А е толкова важно България да има правителство“, съжали Петков.

Въпреки че връщането на мандата е почти сигурно, Петков все пак имал надежда, че съвестта и отговорността на депутати от ИТН ще надделее и Асен Василев ще успее да събере нужната подкрепа за съставяне на кабинет. „Ще подкрепим всичко без Пеевски, Борисов и Слави Трифонов“, категоричен е премиерът в оставка за това дали ПП ще подкрепи кабинет с третия мандат.

Петков изрази недоволство от факта, че главният прокурор Иван Гешев остава на поста си след вчерашното гласуване на ВСС и че съветът не чува какво искат хората в страната. „Въпросът е дали искаме да видим България без всички задкулисни играчи или искаме нормална държава“, каза той.

„Показахме на целия народ защо сме толкова сигурни, че не можем да направим поредната сделка със задкулисието. Защото, ако погледнете какво се случи, в едния вариант можехме да дадем 2 млрд. на 8 човека в същите строителни фирми, които щяха да направят поредните магистрали по стария начин. Другият вариант – дадохме ги на пенсионерите, на младите семейства и за намаляване на цената на горивата“, каза още Петков.

Четете още

Избор на редактора