Петков: „Капитан-Андреево“ беше най-големият корупционен канал

Нашето правителство направи първа стъпка на „Капитан Андреево“, най-големият пункт беше завзет от една частна фирма. Години наред беше един корупционен канал, не само за мигранти, но и за плодове и зеленчуци с високи нива на пестициди. Има още стъпки, които трябва да бъдат направени.

Това каза пред БНТ бившият премиер и съпредседател на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

Той коментира катастрофата в Бургас, при която загинаха двама полицаи. По думите му политиците не трябва да използват тази трагедия за политически цели.

Пектов смята, че оградата на границата е компрометирана. „Ако средствата на данъкоплатците се използваха по-правилно, щяхме да имаме по-добра ограда. И смятаме да го правим след 2 октомври. И по наше време имаше огромна миграционна вълна – от Украйна, но ние се справихме, така че да няма безредици, майки с деца по гарите“, каза още Петков.

От своя страна Асен Василев, който също беше гост на предаването, коментира темата за доставките на газ и обвиненията на ГЕРБ за корупционни схеми.

„Познавам Делян Добрев още от гимназията. Тогава беше свястно момче. Сега нарисува на една дъска едни неща и ако това бе вярно, това биха били едни много сериозни обвинения. Казва че газът от „Газпром“ на 30 юли т.г. във въпросната фактура щял да бъде 84 евро и на това се базира целият аргумент, че имало надценки, посредници и т.н.. Газът от „Газпром“ е 70 на сто борсовата цена в Холандия, която на 30 юли е 200 евро. Да смятаме – 70 процента от 200 евро е 140 и отделно 30 процента петролна компонента, което е още между 10 и 20 евро. 150 евро Той показа фактура за 110 евро т. е. посредници на „Газпром“ са ни подали газ с 30 евро по-ниско, отколкото ние бихме го получили по договора с „Газпром“. Това как ви се струва? Когато сложиш грешната цена на това колко ще струва газът от „Газпром, което толкова лесно проверимо, това е което мен ме шокира“, допълни съпредседателят на „Продължаваме промяната“.

Според него, ако се стигне до арбитраж с руската газова компания, „Газпром“ ще трябва да плати, тъй като страната ни не получава газ. „Правим плащането в Москва и те ни го връщат. Когато имате договор и си изпълнявате условията, а отсрещната страна – не, кой трябва да плаща неустойките. Ако служебният кабинет е спрял да подава заявките, това вече ни поставя нас в неизпълнение на договора. но докато ние бяхме на власт, всеки ден си пращахме заявките, за да сме напълно в изпълнение на договора“, убеден е Василев.

Четете още

Избор на редактора