Пет добри изборни новини

Може да прозвучи парадоксално, дори абсурдно, но аз виждам поне ПЕТ добри изборни новини:

– Уж напомпаните отново мускули на Борисовата партия се равняват на някакви си 35 хил. конформистки гласа повече в сравнение с 14.11.2021. Предимно клиентелисткият електорат на ГЕРБ се блъска в таван, който на практика не може да пробие вече два избора подред. А когато тази партия загуби монопола си в местната власт, начело със София,  електоратът й ще почне бързо да се свива. Защото рязко ще намалеят ресурсите за подхранване на клиентелата.

– БСП, макар загубила само 30 хил. гласа, вече е на пето място – минималната електорална загуба на социалистите е много по-тежка в символен план. Столетницата уверено се е запътила към едно място, отредено й от историята. Крайно време е вече Нинова да си ходи (друг е въпросът, че на нейно място може да дойде откровено прокремълско ръководство… )

– ИТН – брокерската партия в последното народно събрание, е аут от новото. Само за година и половина шоу проектът на Трифонов измина пътя от политическия си прощъпулник през триумфа (победа на изборите през юли м.г.) до изхвърчане от парламента. Очевидно нетраен е в България животът на откровено популистките проекти.

– „Революцията“  „Възраждане“ не се състоя! Да, партията на Костадинов се радва на двойно повече гласове, но се видя че националистическият вот си има определени граници на растежа. Това обаче не го прави по-малко опасен.

– Резултатите са такива, че дори президентът Радев да реши да играе „ва банк“ и да връчи третия мандат на най-малката политическа сила – „Българския възход“, която като нищо ще се подложи на ГЕРБ за правителство, патовата ситуация работи най-вече за нови предсрочни избори.

По-добре нов шанс за демокрацията, отколкото колаборационистко управление,  което да даде всички възможни индулгенции на Борисов, Пеевски и Гешев.

Четете още

Избор на редактора