5 пъти раздути разходи за пътища и суми, раздавани без ЗОП

Договори за над 3 млрд. лв  са подписани за ремонт на пътища, при предвидени 700 млн. лв, съобщи председателят на комисията по регионална политика на НС Настимир Ананиев. Това сочи доклада на специалната комисия, излъчена от парламента за проверка на сумите, договорени от АПИ. От 903 проверени договора, 75% са за основен ремонт и са подписани в нарушение на ЗОП, заяви Ананиев пред Нова тв. „На лице е порочна схема за прикриване на разходи за основен ремонт, с договори за текущ, който се възлага без обществена поръчка”, уточни той.

Междувременно УС на Българската браншова камара „Пътища“ прати   писмо на парламента с искане да ускори решаването на проблема като актуализира средства за разплащане на старите задължения и довършването на започнати ремонти в над 270 участъка от републиканската пътна мрежа. От сдружението предупредиха, че в противен случай, ще предприемат „разрешени от закона действия за защита живота и здравето на българските граждани”

„Вместо да иска пари, очакваме бранша да бъде честен към държавата и ползвателите на тези пътища” коментира исканията на камарата Настимир Ананиев.  Всеки има право да си търси правата, но наше задължение е да пазим публичния ресурс”, контрира той заплахите за спиране на ремонтите от 30 юни, т.г.

Парите за пътища се оказаха „ябълката на раздора” в управляващата коалиция миналата седмица, когато заради актуализирания бюджет министрите на ИТН хвърлиха оставки.

Междувременно, министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов съобщи пред журналисти, че докладът на междуведомствената работна група не е получен в министерството. Документът се довършвал от Министерството на финансите, след което двамата съпредседателите на работната група – зам.-министрите на регионалното и финансовото ведомства, допълнително които проверявали обективността на данните. „По мое време не е проведена нито една обществена поръчка по проверяваните договори и не отговаря на истината, че ръковството на ИТН е замесено в нередностите“, категоричен е Караджов.

Четете още

Избор на редактора