Пиарът е част от политическия театър, но…

ПП и ДБ обявиха публично, че с техните 73 депутати са готови да управляват с правителство на малцинството. Ако в НС подкрепят приоритетите им, материализирани в законопроекти.
Всичко това звучи много добре и най-вероятно е израз на загриженост и готовност на двете политически сили да поемат отговорност България да бъде преведена през „тежката зима“, на фона на войната и т.н. Да не изброявам всички страховити сценарии, с които, поне привидно, почти всички политически лидери аргументират необходимостта от редовно правителство.
Но дори днешната заявка на ПП и ДБ да е само ПР ход, в смисъл „‘Ето, ние сме истински отговорни на фона на бягството на ГЕРБ от първия мандат и надуваните като балон шансове за кабинет при третия мандат“ – при очевидно мижавите перспективи за правителство на малцинството, не би трябвало да им се търси кусур.
Защото пиарът е част от политическия театър, който, ако е в допустими граници, е важен за легитимиране на политическото действие в демократичните общества.
НО, ако лидерите на ПП и ДБ наистина сериозно вярват, че е възможно да има работещо правителство, включително с негласната подкрепа или поне с въздържание от ГЕРБ – особено след Нощта на хартиената бюлетина и на фона на това как лидерът на ГЕРБ си мени скоростно мнението по важни въпроси, значи има сериозен проблем.
Много сериозен!
От Фейсбук профила на автора. Заглавието е на редакцията.

Четете още

Избор на редактора