Пламен Марков: Бразилия е моят фаворит на Световното

Пламен Марков е легенда на ЦСКА и българския футбол. Като действащ играч е 5 пъти шампион с червените, има 3 купи на България, полуфинал за КЕШ, а след това играе няколко години във Франция. Като треньор начело на националния отбор е последният треньор, извел тима до класиране на голямо първенство – Евро 2004 в Португалия. С ЦСКА е носител на купата и суперкупата на страната през 2006 година. За последно бе треньор отново на националите през 2008 година.

Г-н Марков, за първи път от няколко години като че ли има интрига в българския шампионат. Смятате ли че тази година „Лудогорец“ ще има конкуренция и първото място не им е “вързано в кърпа”?

Не мога да предвидя кой ще бъде шампион на България, но е радващо, че първенството е равностойно и има няколко отбора, които са в челото на таблицата и с малка разлика в точките, така че има интрига до края на първенството.

Какво смятате, че не стига на българските отбори, за да продължат участието си в груповите фази на евротурните?

Класа.

Като бивш селекционер на националния отбор, как виждате новия облик на тима след идването на Младен Кръстаич?

Според мен хубаво е, че той като чужденец няма влияние от страна на собствениците на клубовете, предприе един много правилен ход с повикването на млади и талантливи български футболисти, някои от които вече играят в чужбина, без да са утвърдени звезди, амбицирани са и съответно желаят чрез националния отбор да получат един допълнителен трамплин за бъдещето. Радващо е, че в двата мача под ръководството на Кръстаич видях един амбициран български национален отбор, нещо което дълго време назад във времето отсъстваше. Това, разбира се не е гаранция за бъдещи успехи, но е задължителна предпоставка, защото в тези мачове всеки един от играчите трябва да покаже върхана възможностите си, за да може да получи една добра изява. Освен това ми направи едно добро впечатление, че има добра връзка в самия отбор между състезателите. Традиционно се казва, че трябва да има добър колектив. Аз не мога да твърдя, но виждам, че им добри отношения, които се виждат на терена.

Как ще коментирате жребия за Европейското?

Изключително добре е, че избегнахме европейските грандове в лицето на Франция, Англия, Германия – страни, играещи важна роля в  европейските първенства, пък и в световния футбол като цяло. Групата е възможо най-благоприятната, това обаче по никакъв начин не ни дава основания да подценяваме когото и да било. Сърбия и Унгария през последните години показват сериозен  възход. Но независимо от това групата е една от най-възможните за класиране. Понеже мачовете още не са започнали трябва да вярваме, че имаме шансове, зависи разбира се от представянето на момчетата в предстоящите мачове.

Няма как да не ви попитаме за управлението на българския футбол и скандалите, които повече от година бушуват между екипа на Димитър Бербатов и ръководството на БФС в лицето на Борислав Михайлов.

Аз това ръководство съм го критикувал публично 5-6 години назад във времето. Убеден съм, че трябва да има смяна, трябва да има подмладяване, тъй като бъдещето  е в ръцете на младите. Всеки прогрес в историята, не само във футбола, всяка една промяна, се е извършвала от младите хора. За голямо съжаление, се вижда, че на последния легитимен конгрес, гласовете фактически бяха 50 на 50, което е доказателство, че българската футболна общественост няма нужда от промяна, след като е избрала да подкрепи статуквото.

Има ли светъл лъч за българския футбол и детско-юношеските школи?

Още преди 10 години, отправяйки критики, съм казал, че ако искаме да бъдем на средно европейски ниво, трябва да започнем от нашите деца, защото сме сравними със западноевропейските нации с нашите 7-8-годишни деца. Нито те са по-талантливи от нас, не бих казал, че и ние от тях. Но ние сме сравними в тази възраст, трябва да се започне работа оттам.

Дано не ви звучи като клише, но за тази цел е необходимо първо една сериозна преквалификация на треньорските кадри, което доколкото разбирам от една, две години вече е факт. И треньорската школа към НСА е започнала това да го прави, което е радващо и обещаващо, но то не е достатъчно.

Трябва също така да се започне и осигуряването на по-качествени терени от страна на общините в цялата страна, за да може българските деца да има къде да развиват качествата си. Мисля, че също така трябва да се направи една много сериозна административна промяна за ограничаване  на чуждите участници в професионалния футбол. Има начин това да стане, независимо, че Футболният съюз отговаря, че предвид свободното движение на работна ръка в ЕС, няма форма за ограничаване. Напротив, има форми. Трябва да се дава път на най-талантливите български юноши, съответно – в мъжкия футбол, както е било назад във времето, за да може те да бъдат част от един бъдещ гръбнак на националния отбор. В противен случай, ние развиваме само едни бизнес проекти, какъвто е случаят на водещите български отбори.

По какъв начин се променя качеството на треньорската работа в школите?

Доскоро в България се работеше по методика отпреди 30-40 години при децата. Науката през тези години навлезе много сериозно в подготовката на самите деца. Както казва един уважаван професор – футболът е една игра, но подготовката за него е наука. В този смисъл се измениха в голяма степен методологичните способи за подготовка на тези състезатели. Западноевропейските страни напреднаха много в това отношение, подобриха базите си и работят по една друга методология. В този смисъл аз считам, че има нужда от преквалификация на нашите кадри, работещи с децата. Иначе е все едно на едно дете да дадеш лаптоп, а на другото – пишеща машина. Така бих образно описал нещата.

В цялата страна трябва да се направи една такава промяна към осъвременяване. Когато аз критикувах години наред, беше глас в пустиня. Една такава промяна няма как да стане в рамките на година, това е един дълъг процес. Държавата е пасивен участник. Доколкото съм запознат, българското законодателство не ограничава строителството на такива бази по места, общините трябва да обърнат внимание по този въпрос. Смятам, че една от задачите на ръководството на Футболния съюз е именно да ходи по българските градове, да се провеждат срещи с кметовете и да се убеждават, че построяването на едни такива съоръжения ще спомогнат за повдигане на квалификацията на българските деца,  но те ще бъдат предпоставка за подобряване и на самото здраве на подрастващите, което в крайна сметка е важно за по-нататъшния им съзнателен живот.

Какво се случва с футбола в Севлиево?

Не следя отблизо, но мисля, че той се върна във времето отпреди  1998 година, когато беше в средата на В група като класиране.

Предстои едно интересно Световно първенство – не само заради месеца на провеждане. Има ли изявен фаворит и очаквате ли изненади?

Да. Ще бъде едно интересно първенство, защото то никога не се провеждало през зимата, в разгара на западноевропейските първенства, на клубните турнири на УЕФА. Да се надяваме, че футболистите, бидейки във върхова форма, а не накрая на шампионата, както беше традиционно, когато вече са прекалено изморени, ще дадат максимума от себе си, за да видим едно интересно и атрактивно първенство.  Не знам как ще повлияят климатичните условия, това е важен момент като предпоставка за първенството. Доколкото ми е известно, хвърлени са огромни средства за построяването на тези нови стадиони в Катар. Желанието ми е да видим хубав футбол, който да удовлетворява и очакванията на най-взискателните фенове на футбола. Що се отнася до това кой е фаворит, трудно мога да определял, има много силни отболи – Бразилия, Франция. А защо не и Аржентина, това ще е последен шанс на Меси да стане световен шампион.

А фаворитът на Пламен Марков?

Бразилия.

Едно предположение за голмайстор на финалите?

Никога не съм правил такива предположения, но изявените са Бензема и Меси.

Меси или Роналдо?

Меси.

Робот ли е Ерлинг Халанд?

В никакъв случай. Той е един много талантлив играч. Чупи рекорд след рекорд, но е твърде рано, за да се каже какво ще предстои, защото шест или седем златни топки, постигнати от Роналдо и Меси, това са изключителни постижения. Разбира се, рекордите са рекорди, за да бъдат подобрявани, но трябва да изчакаме, за да видим. Аз лично искам рекордите да бъдат чупени.

Четете още

Избор на редактора