Повдигнаха обвинение на единия от нападателите на Пендиков

Прокуратурата в Охрид е повдигнала обвинение за нанасяне на тежка телесна повреда на Християн Пендиков, съобщават от охридската прокуратура. Обвинението е към едно лице, което заедно с „още едно неизвестно до момента лице, от омраза поради национална и етническа принадлежност, са наранили тежко” пострадалия на 19 януари Пендиков. Внесено е предложение до Основния съд в Охрид за удължаване на мярката за неотклонение на обвиняемия, тъй като все още има опасност той да се укрие, за да избегне наказателното преследване, съобщават от прокуратурата, уточнявайки, че продължават действията по установяване и задържане на другия замесен в инцидента.

„На 19 януари в кафе бар в Охрид подсъдимият първо се приближил до масата, на която седял пострадалият, и му направил забележка, че се е определил като българин. По-късно, когато пострадалият напуснал сградата и се придвижил към автомобила си, обвиняемият и още едно неизвестно лице го последвали, нападнали го и му нанесли удари с ръце и крака по главата и тялото, като му нанесли тежки телесни повреди”, пише в съобщението на прокуратурата,  в което не се съобщават дори инициалите на пострадалия и обвиняемия за нанасяне на тежка телесна повреда.

От прокуратурата в Охрид уточняват, че по време на процесуално-следствените действия обвиняемият мълчи, „но всички обстоятелства са проверени и потвърдени от свидетелски показания на събитието и предоставените записи от видеонаблюдение”.

Междувременно министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев се срещна с нападнатия в Охрид секретар на Българския клуб в града Християн Пендиков. Демерджиев пое ангажимент да бъде осигурена охрана на Пендиков, за да бъде гарантирана неговата сигурност, съобщават от МВР.

Демерджиев беше категоричен, че ще продължава да следи внимателно случая с нападението над Пендиков. При последните си посещения в Скопие заместник министър-председателят поиска от вътрешния министър на Република Северна Македония Оливиер Спасовски всички подробности около хода на разследването.

Предоставил съм всички данни за интернет адресите, от които са пращани заплахи и ще настояваме да се вземат мерки, каза още вътрешният министър по време на срещата. След пристигането на Пендиков в София, той продължи да получава заплахи, които Демерджиев предаде на колегата си в Република Северна Македония при срещата им на 30 януари.

Християн Пендиков бе изписан от Военномедицинска академия (ВМА) преди два дни.

Четете още

Избор на редактора