Подлез на Орлов мост се превръща в изложбена зала

Български и чуждестранни автори ще покажат видеопроизведения в изложбата „Неочаквана грижа“ в подлеза „Царевец“, на Орлов мост в столицата.

Проектът е разделен в три части. Първите творби ще бъдат показани днес, а финалът на груповата изложба ще е на 31 май, съобщават организаторите от Института за съвременно изкуство (ИСИ) в София.

Куратор на експозицията е Васил Владимиров. Артистите, чиито произведения са част от проекта, са: Венета Андрова, Алжбета Бачикова, Елиза Джул Браун, „Отворена група“ (Юрий Билей, Павло Ковач, Антон Варга), Ивелина Иванова, Полин Кърние Жарден & Feel Good Сooperative, Адриан Паци, Мориц Щум и Дриант Зенели.

Всяко произведение ще бъде представяно в продължение на десет дни в един от трите идентични изоставени магазина, които се намират един до друг.

„В тази изложба неочакваното е не само тема, но и основен компонент на нейната структура. То ни предизвиква да преразгледаме разбирането си за грижата, да изследваме начините, по които тя може да се прояви в неочаквани форми…

Форматът и мястото на изложбата сами по себе си са акт на грижа, придавайки ново значение и функция на изоставените магазини, които осветяват подлеза“, коментират организаторите.

В първия сегмент (28 април – 7 май) произведенията приканват публиката да се замисли кой създава изкуството, кой се възползва от него и дали то включва общностите, които се стреми да представлява. Художниците се превръщат в активни двигатели на промяната, като целенасочено включват хора от определени общности в художествения процес.

По този начин те въплъщават акт на грижа, съпричастност и състрадание, трансформирайки самата природа на изкуството и неговата роля в нашето общество, разказват от ИСИ-София.

Във втория сегмент (10-19 май) художниците излагат на показ абсурдността и противоречивостта на определени социални и икономически процеси. В последната част от груповата изложба (22-31 май) се прилагат алтернативни начини за разказване на истории. Темата на произведенията е свързана с изображенията, комуникиращи насилие и травми.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Четете още

Избор на редактора