Протокол подписан! Вече Европа ще следи дали Скопие си спазва обещанията

България и Северна Македония подписаха днес в София двустранния протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленство на югозападната ни съседка, съобщи БНР.

Протоколът бе подписан в МВнР от външните министри на двете страни Теодора Генчовска и Буяр Османи. Случи се ден, след като парламентът на Северна Македония прие френското предложение въпреки бясната съпротива от националистическата ВМРО-ДПМНЕ, стигнала до крайно просташки изцепки.

„В днешната среща, изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички 5 секторни групи. Това, което трябва да се направи оттук насетне, е те да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави“, заяви Генчовска след подписването, което се състоя след второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия.

До 2 години в учебниците и табелите на паметниците да бъдат записани промени по вече постигнати договорености в двустранната историческа комисия. До 1 година трябва да бъде постигнато съгласие за периода на Средновековието и да има общи чествания на исторически личности и събития. Като например на светиите Наум, Климент, Кирил и Методий, както и на многострадалния цар Самуил. На съседите ни ще им се наложи също и най-после българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, колкото и да са „слаби шансите“ според президента Пендаровски. Ще трябва да има и реабилитация на жертвите на югорежима, а също отваряне на архива на югославските тайни служби, което ще доведе до нелеки сътресения по политическите върхове около Вардаро, предполагат отлично запознати.

Най-доброто след подписването на този документ е, че вече не България, а Европейската комисия ще следи и изисква за изпълнението на договорите.

Това е вторият протокол, подписан между двете страни. Първият – от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия между България и Северна Македония, е подписан на 10 юни 2019 г. в София. Оттогава досега комисията не е вършила абсолютно нищо.

От своя страна Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на България за подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни.

„България и Северна Македония подписаха днес двустранния протокол, с който се договориха конкретните стъпки за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това е краят на един нелек процес, по който работиха правителствата на двете страни, въпреки безброй вътрешни и външни препятствия„. Това написа във фейсбук премиерът в оставка Кирил Петков.

„България, заедно с другите държави от ЕС, ще продължи да работи с нашите съседи от Албания и Северна Македония, за да реализираме заедно мечтата за европейско бъдеще на региона на Западните Балкани“, допълва премиерът в оставка.

„България и Северна Македония подписаха днес двустранен протокол по чл. 12 Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. С това приключи един нелек процес на преговори, в който двете правителства показаха смелост и политическа воля да преодолеят противоречията. Това решение изцяло защитава правата на българите в Северна Македония и българския национален интерес“. Това се посочва в Декларация на правителството по повод подписания двустранен протокол със Северна Македония.

„Именно затова то получи максимално широка подкрепа в Народното събрание, включително от опозицията, което е показателна оценка за усилията на българското правителство и за заложените гаранции за интересите на страната ни. С днешния ден започва една нова страница в отношенията между двете държави и нашите народи, ще положи основата за взаимно доверие и зачитане, ще засили връзките във всички области и ще направи хората от двете страни на границата още по-близки. Очакваме да продължи активизираният от началото на 2022 г. секторен диалог в области като икономика, инфраструктура, енергетика, култура, образование и др. Гражданите на България и Северна Македония ще се опознаят по-добре, когато между тях има пътища, развива се търговия, обменяме културни събития и пр. Без граници помежду ни, но с уважение един към друг – това е европейският начин да се развиваме заедно. Нямаме илюзията, че с това всички проблеми между двете страни са решени. Но ние вярваме, че вече имаме ясна основа, изградена върху европейските ценности и принципи, върху която да решаваме въпросите помежду си“, се посочва още в позицията на кабинета.

„С подписването на протокола и след извършването на съответните конституционни промени се отваря пътят на Северна Македония към преговори за членство в ЕС. България винаги е била и ще продължи да бъде сред най-убедените поддръжници на политиката на разширяване на ЕС. Убедени сме, че страните на Балканите са по-силни заедно, а европейският проект няма как да бъде завършен без Западните Балкани“, допълват от Министерския съвет.

„Благодарим на всички наши европейски партньори, които доказаха своето доверие към България, както и демонстрираха разбиране на българската позиция и прилагането на декларираните принципи на практика“, завършва документа.

Четете още

Избор на редактора