Позор! Пострадалите от наводненията не са получили и лев от даренията. А зимата дойде

Продължава позорното отношение на държавата към пострадалите от наводненията села в карловско. Те все още не са получили нищо от даренията, които бяха събирани в общинската сметка. Това обяви пред БНР Ани Иванова от Инициатива за възстановяване на Каравелово.

„Основният проблем е, че само ни обещават. Връзката се къса при местната власт. Влизаме в омагьосан кръг. Получаваме уверения от по-висшите институции, но общината не предприема действия. Ние трябва да плащаме за всяка една услуга“, коментира Иванова.

По думите ѝ също така обещаната безплатна геодезическа дейност трябва да бъде поета от жителите в наводнените райони.

„Даренията все още не са разпределени, а ние сме в изключително затруднено състояние. Общината не направи специална дарителска сметка, тя предостави своята. Имаме опасения относно реалната сума, която се е събрала до настоящия момент“, казва Ани Иванова.

„Богдан, Каравелово и Слатина са пострадали. Към тях бяха доведени и други. Това доведе до нови огледи и съставяне на комисии. Този експертен съвет не е обществен. В него има държавни служители и кметове на населени места, но местните жители са малко“, допълва още тя.

Също така, макар жителите на село Каравелово сами да са възстановили детската си градина, тя ще остане затворена, а децата ще бъдат пренасочени към съседно село.

„Детската градина вече е изчистена. Необходимо е укрепване и козметични ремонти по сградата. Имахме уверение, че има как да бъде възстановена или ще бъде построена нова. На 27 октомври обаче общинския съвет взе решение да я закрие.

Няма окончателно становище относно конструктивната ѝ издръжливост. Децата трябва да ходят в Богдан. Надяваме се ,че ще успеем да я спасим, защото досега има само решение на общинския съвет“, посочва представителката на Инициатива за възстановяване на Каравелово.

За капак на всичко местните са забелязали, че в близост до Каравелово отново има сеч на дърва. Жителите разполагат със снимки и координати на местата, където се извършва сеч на дървета.

Каравелово беше едно от селата, които пострадаха най-тежко при наводненията в началото на септември, когато пороен дъжд от 200 литра на квадратен метър, продължил осем часа, доведе до преливането на реките Татлъдере, Слатинска, Богданска и Стряма.

Най-тежко пострадаха карловските села Каравелово, Богдан и Слатина, където бе обявено бедствено положение. Засегнати бяха стотици къщи, разрушена бе инфраструктура, мостове. Армията, полицията и доброволци се включиха в разчистването на селата.

Четете още

Избор на редактора