‘“Политико“: Каскета срещу Тиквата в българската мафиотска държава

„Каскета срещу Тиквата: Българската мафиотска държава достига точка на пречупване“. С това заглавие излезе международното издание „Политико“ за трусовете в съдебната и законодателната власт у нас.

Авторът разказва за конфликта между главния прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов.

„Доскоро смяната на Гешев изглеждаше почти невъзможна, но сега нещо се е пречупило и е предизвикало гражданска война в мрачното сърце на българската държава“, пише „Политико“.

Като елементи в най-новата политическа криза в България изданието споменава една бомба край пътя, един израелски експерт по боеприпаси и смъртни заплахи в стила на филма „Кръстникът“, с намеци за развитието на ситуацията след оповестения в началото на месеца опит за покушение срещу Гешев .

„Нетфликс“, пръсни се от яд“ – така авторът Кристиан Оливър подсилва експресивния тон. Според него разразилата се война може и да е искрица надежда за онези, които се надяват да изчистят Авгиевите обори от корупцията. „Политико“ разказва за пресконференцията на Гешев, с която той е отвърнал на политическия удар.

Гешев разчиташе на близките си отношения с Борисов, кукловода на българската политика, на когото помогна да излезе от затвора миналата година. Едрият бивш бодигард Борисов е наричан „Тиквата“ заради огромната си глава, пише „Политико“.

Изданието отбелязва, че все още не е ясно какво точно предизвика разрива между Борисов и Гешев. „Има вероятност Борисов най-накрая да е разбрал, че Гешев се е превърнал в такава тежест и е трябвало да го притисне да се напусне поста, тъй като Борисов иска да спаси политическото си бъдеще, да спечели надеждни коалиционни съюзници и да възроди позициите си на сцената на ЕС.“

„Главният прокурор намекна, че управляващата класа се опитва да убие него и семейството му, както и че е готов да разкаже за корупция по високите етажи на властта“, посочва изданието.

Според „Политико“ партията на Бойко Борисов е изиграла ключова роля за избирането на Гешев за главен прокурор през 2019 година.

„Какво следва? В един идеален свят извънредните сътресения биха довели до цялостно преразглеждане на българската съдебна система и евентуално дори до промяна на конституцията. Но истинският преломен момент тепърва предстои.

Възможно е политическият натиск накрая да осигури необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще има думата в политически план, а Гешев твърди, че има злепоставящи материали за членовете на ВСС.

Малко вероятно е Борисов да успее да състави правителство и отново може да се наложи българите да гласуват в шестите поред избори за последните две години. Големи разкрития за престъпни практики също могат да ускорят процеса.

Самият Гешев е известен с упоритостта си и е малко вероятно просто така да се откаже“ – прогнозира Кристиан Оливър.

Възможно е накрая да се осигури необходимото мнозинство във Висшия съдебен съвет за отстраняването на Гешев, но далеч не е ясно кой ще има думата в политически план, предупреждава в статията си Кристиан Оливър.

Четете още

Избор на редактора