Политико: Мафиотската държава тласка България към ръба

Изборите в България са решаващи за определяне на ролята на санкционирания от САЩ и Великобритания магнат Делян Пеевски в българската политика и капацитета му да подкопава крехката демокрация в страната, пише в репортаж  “Политико“.

В статията са цитирани политическите конкуренти на Делян Пеевски, които го описват като олицетворение на превзетата държава, в която сенчести олигарси, ченгета и престъпни банди са обвили с пипалата си ключови институции в държава от ЕС и НАТО.

Бившият премиер Николай Денков описва Пеевски като „най-голямото зло“, стоварило се върху България.

„Затова не е чудно, че една от основните политически битки около изборите на 9 юни се върти около влиянието на Пеевски върху съдилищата и службите за сигурност“, пише “Политико“.

Съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов казва, че изборите трябва да разбият хватката на Пеевски и предупреждава, че „функционирането на републиката“ е заложено на карта.

„Да се изправиш срещу Пеевски обаче не е лесно“, пише “Политико“.

В статията се описва един ден от предизборната кампания на „Продължаваме промяната“. Разказва се как Кирил Петков е питал по телефона представител на фирма за външна реклама защо не може да изпълни платена поръчка за 500 билборда. Проблемът бил предложения плакат с карикатурата, на която Пеевски е изобразен като брадясало прасе, облечено като футболист и стъпило върху тиква.

Петков казва, че никой не иска да огорчи властовия брокер, чието влияние е повсеместно в медиите, включително в рекламния сектор.

„Кой каза, че Борисов непременно трябва да управлява?“, казва Делян Пеевски, цитиран от „Политико“. Пеевски казва, че няма да даде автоматична подкрепа за връщането на Борисов на власт.

Следва коментар от авторката на „Политико“, че това е един класически политически фокус. Дори ироничният тон на съпредседателя на ДПС косвено потвърждава внушенията на ПП – ДБ кой е водещият в тандема с Борисов, се казва в статията.

ГЕРБ не са дали коментар за „Политико“. Борисов е цитиран по БТА: „Винаги сме работили с ДПС през годините, защото те са част от системата.“

Репортажът описва и митинг на ГЕРБ в Хасково, където звучи извастната песен Thunderstruck на AC/DC. Там “Политико“ говори с 64-годишния Албен Манджуков, който е бивш директор на енергийна фирма и шеф на местния тролейбусен транспорт. Той вярва, че има надежда за бъдещето на България, макар хората да са озлобени и разделени повече от всякога.

„Тази пълна с хора зала демонстрира, че нещата наистина започват да отиват в правилната посока. Преди три години нещата се обърнаха… Къде е доказателството, че ГЕРБ са затънали в корупция? Ако никой не е обвинен, защо да вярвам на това?“, казва Манджуков.

Маджуков е бил общински съветник от ГЕРБ, но е бил и в областното ръководство на партия ДОСТ на Лютви Местан.

Според „Политико“ големият въпрос е кой измежду Борисов и Пеевски наистина ще управлява, акодвамата  сглобят коалиция след изборите.

Кирил Петков е цитиран да казва, че става дума за „зле прикрита сделка – „г-н Пеевски има значителен контрол върху съдебната система и службите за сигурност, а г-н Борисов има стари грехове и се страхува [да не бъде наказан], ако има реални работещи съдилища и прокуратура. Т.е. Борисов носи гласовете, а Пеевски гарантира, че сегашните институции не крият рискове“.

“Политико“ напомня, че Урсула фон дер Лайен ще бъде в неделя в Пловдив като част от предизобраната си обиколка из Европа като водещ кандидат на Европейската народна партия. Статията обвинява ЕС, че пипа с детски ръкавички, когато става дума за корупцията в България.

“За разлика от това, Вашингтон и Лондон директно обвиниха Пеевски, че управлява схеми за подкупи и упражнява „контрол върху ключови институции и сектори в българското общество“, пише “Политико“.

Четете още

Избор на редактора