„Политическият боклук“ спешно гледа Крумовите закони

„Политическият боклук“, както главният прокурор Иван Гешев нарече политиците, отвръща на удара със спешни законови мерки.

Правната комисия в парламента днес започва да разглежда промените в Наказателно-процесуалния кодекс. Една от основните теми в законопроекта е  механизмът за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор и заместниците му. Предвижда разследването в тези случаи ще се извършва от избран на случаен принцип наказателен съдия от Наказателна колегия на Върховния касационен съд, когото прокурорската колегия на ВСС трябва да назначи като прокурор във Върховната касационна прокуратура. За негов заместник адхок ще се избира съдия от същата колегия на ВКС.

Разследването няма да се извършва от следователи, които са подчинени на главния прокурор, а от разследващи полицаи, определени от министъра на вътрешните работи, както и от разследващи митнически инспектори, определени от финансовия министър. Тези дела ще са подсъдни като първа инстанция на Софийския градски съд.

Промените така и не успяха да се случат в предния парламент, тъй като председателят на правната комисия в предходния парламент Радомир Чолаков (ГЕРБ) отказваше да включи в програмата предложението за промени в НПК в продължение на почти три месеца. Когато текстовете най-сетне влязоха за обсъждане в правната комисия, измененията бяха отложени с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“.

Сега обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е много важно да има механизъм за разследване на главния прокурор. Мнението си лидерът на ГЕРБ промени мнението си в хода на предизборната кампания, като заяви, че механизъм за разследване на главния прокурор ще има. В настоящия, 49-и парламент той разшири обещанието си с ангажимента всички проектозакони на правосъдния министър Крум Зарков, които той нарича „Крумови закони“, да бъдат приети.

Миналата седмица изненадващо Мария Габриел заяви, че първата задача на правосъдния министър в кабинета ѝ ще е да внесе искане за предсрочното освобождаване на Иван Гешев заради уронване на престижа на съдебната система. По-късно оставката му бе поискана и от ДПС. В понеделник главният прокурор публично показа и скъса оставката си и заплаши, че ще измита политическия боклук от парламента.

В програмата на правната комисия за първо четене днес са предвидени и промени в Закона за съдебната власт. Една от ключовите промени в него е намаляването на необходимото мнозинство от гласове в Пленума на Висшия съдебен съвет – от 17 на 13 гласа.

Очаква се и двата закона за влязат приоритетно за гласуване в пленарна зала.

Четете още

Избор на редактора