Радев отряза „Промяната“ и БСП от консултации, ще връчва мандата

Президентът Румен Радев изненадващо обяви, че с разговорите с „Възраждане“ консултациите преди връчването на първия мандат за сформиране на правителство приключват и следващата стъпка ще е поканата към кандидата на най-голямата парламентарна група да посочи министри.

На практика това означава, че разговори с отклонилите вчера срещи „Продължаваме промяната“ и БСП няма да се състоят. По този начин Радев демонстративно наказа двете партии. Макар че те не се явиха на шоуто в президентството заради нещо по-важно – бюджета на държавата, и обявиха, че са готови във всеки следващ момент да се консултират с него.

„Президентът подлива вода на „Продължаваме промяната“. Той вдига топката на ИТН и формации, които се заиграват с националистическата карта. С коалиция „Кремъл“ ли ще се комуникира това решение?“, коментира т. нар. консултации в президентството политологът Петър Чолаков по Нова. Радев се позиционира трайно в тази линия и това ще е печален край на неговия мандат, уточни той.

„Поканата към медиите да излъчват пряко началото на консултациите за ново правителство е злоупотреба с конституционната процедура“, заяви пред БТВ журналистът Петко Георгиев.

Според него жестът на президента Радев е безсмислен и явните консултации са се превърнали в предизборна трибуна за обръщения към нацията. „Нищо консултативно няма. Това не са консултации между държавен глава и политически партии за излизане от кризата. Това са предизборни декларации на президента и партиите“, заяви Георгиев по повод любезните фрази, които си разменяха пред камерите в президентството представителите на ИТН и Румен Радев.

Политологът Антоний Гълъбов също оцени милото отношение между партията на Слави (в лицето на Тошко) и президента, като отбеляза: „Създава се впечатление за взаимно разбирателство, което означава, че е възможно при евентуално връчване на трети мандат, той да бъде даден на ИТН. Друг е въпросът какво би произлязло от това.“ Според доц. Гълъбов нови избори са най-вероятният вариант за развитие на ситуацията, но „българските граждани трябва да вземат демокрацията в свои ръце и да гласуват, в противен случай т. нар. политически елит ще я обезсмисли.“

„Те може да опитат да създадат някакъв франкенщайнски тип коалиция, но това е това е абсолютно неприемливо“, добави Петко Георгиев. Той направи ясен паралел между действията на ИТН преди дни и ролята на ДПС при свалянето на правителството на СДС през 1992 г. „Сега може би ще се опитат да изиграят и другата роля на ДПС тогава – със съставяне на някакъв кабинет, подобен на Любен-Беровия, по времето на който бе създадена и овластена мафията. Не смятам обаче, че ще им се получи. Прекалено силна е обществената неприязън към подобно нещо. Но не е изключено да се пробва“, предположи Георгиев.

„Важно е да се направи опит за правителство още с първия мандат и ние ще го подкрепим“, заяви лидерът на ДБ Христо Иванов след консултациите.

За избор час по-скоро пък призова лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов на срещата си с Радев. „Този парламент е напълно изчерпан, не червени линии, а каньони има между нас“, заяви националистът-антинатовец-антиевропеец.

По-рано сутринта пък Тошко Йорданов от ИТН заяви, че ще подкрепят кабинет с ясна програма и без Петков и Василев.

Четете още

Избор на редактора