Полша арестува още трима руски шпиони

Още трима души бяха арестувани в рамките на разследването за шпионаж в полза на Русия, съобщи главната прокуратура на Полша, предаде за БТА полската новинарска агенция ПАП.

„Съдът напълно споделя становището на прокуратурата, одобри исканията ѝ и издаде заповеди за задържане на трима души за период от три месеца“, потвърди днес пред ПАП главната прокуратура. Така арестуваните в рамките на разследването стават девет.

Полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински каза, че Службата за вътрешна сигурност е арестувала шестима души по подозрение в сътрудничество с руските служби за сигурност.

„Заподозрените са ръководели разузнавателни операции срещу Полша и са подготвяли саботажни действия по нареждане на руското разузнаване“, каза Камински, който е и координатор на полските разузнавателни служби. Задържаните са чужденци, дошли от земите отвъд източната граница на Полша, каза още той.

Министърът подчерта, че заподозрените са били в готовност да провеждат саботажни операции, имащи за цел да парализират доставките на оръжие, военно оборудване и хуманитарна помощ за Украйна.

Според министъра събраните доказателства показват, че на групата също така е било наредено да дестабилизира полско-украинските отношения, да подбужда към враждебност в Полша по отношение на страните от НАТО и да атакува политиката на полското правителство спрямо Украйна.

„Службата за вътрешна сигурност разполага с доказателства, които потвърждават, че заподозрените са получавали парични възнаграждения от руските тайни служби“, изтъкна Камински, като поясни, че им е било плащано редовно.

Полското радио RFM FM беше първата медия, която съобщи в сряда, че службите за сигурност са разбили шпионска мрежа, работеща в полза на Русия и която е подготвяла саботажи срещу железопътни линии.

Според радиото камери са били инсталирани по железопътните линии в югоизточното Подкарпатско воеводство, в близост до летището „Жешув-Яшонка“, което е основният логистичен хъб, през който се доставя военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Четете още

Избор на редактора