Полша достави 4 танка „Леопард“ на Украйна

Полша достави на Украйна четири танка „Леопард“ и е готова бързо да достави още, заяви днес полският премиер Матеуш Моравецки, след като се срещна в Киев с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

Моравецки поясни, че Полша може да достави още танкове в рамките на „няколко дни“.

„Полша и Европа са на ваша страна. Бъдете сигурни, че няма да ви изоставим, ще подкрепяме Украйна до пълна победа над Русия“, каза Моравецки на съвместна пресконференция със Зеленски.

Освен това Полша е готова да обучава украински пилоти как да управляват изтребители Ф-16, изтъкна полският лидер.

В Киев Матеуш Моравецки положи венец на мемориала на загиналите защитници на Украйна, като бе съпътстван от украинския премиер Денис Шмигал.

Моравецки изрази днес и позицията на Полша, че последният пакет от санкции на ЕС срещу Русия е много слаб.

Полша е един от най-пламенните поддръжници на Украйна, откакто руските сили нахлуха на украинска територия на 24 февруари миналата година. Варшава призовава съюзниците си в НАТО и Европейския съюз да предоставят повече военна помощ на Украйна.

Самата Полша започна да закупува още оръжия и предвиди за тази година военен бюджет в размер от 4% от брутния си вътрешен продукт. Освен това в Полша намериха убежище над един милион украински бежанци.

По-рано тази седмица във Варшава пристигна американският президент Джо Байдън, който след изненадваща визита в Киев, се срещна в полската столица с лидерите на девет страни от източния фланг на НАТО.

Четете още

Избор на редактора