Полша праща още 10 танка „Леопард 2“ в Украйна

Полша тази седмица ще изпрати в Украйна още 10 танка германско производство „Леопард 2“ (Leopard 2), предаде Ройтерс, като се позова на полския министър на отбраната.

„Четири (танка) вече са в Украйна, други десет ще пристигнат в Украйна тази седмица“, заяви на пресконференция Мариуш Блашчак. Полша е обещала да изпрати общо 14 танка „Леопард 2“, посочва Ройтерс.

Блашчак днес отпътува за Стокхолм за среща на министрите на отбраната от ЕС, на която ще бъде обсъдена сигурността в Европа и подкрепата за Украйна.

„Планиран е и разговор с германския министър на отбраната Борис Писториус. Основната тема, по която ще разговаряме, е ограничената наличност на резервни части за танкове „Леопард“, каза Блашчак.

Проблемът би могъл да бъде разрешен основно от германската военна промишленост и Полша също е готова да произвежда тези части, добави той.

„Готови сме да създадем център за обслужване в Полша, който да се занимава с ремонт и обслужване на танковете „Леопард“, доставени на Украйна“, каза още Блашчак.

Четете още

Избор на редактора