Полша ще строи 6 ядрени реактора, за да скъса с Русия

Полският премиер Матеуш Моравецки започва днес тридневно посещение в САЩ, чиято главна тема ще бъде сътрудничеството в енергетиката, съобщи правителствената канцелария. Очаква се да бъде обсъдено изграждането на американски ядрени реактори в Полша.

„Щом руският президент Владимир Путин шантажира цяла Европа в енергийно-политически план, би трябвало да се заложи на други, сигурни енергийни източници, и то от надеждни партньори“, заяви в началото на ноември миналата година Моравецки. Предстои в Полша да премине към ядрена енергия – с реактори AP1000 на американския концерн „Уестингхаус“, информира АРД.

Три месеца след заявлението на премиера във Варшава бяха подписани предварителните договори за строителството. То трябва да започне през 2026 година, а до средата на 2040-а трябва да са готови шест реактора.

Половината ще са от САЩ, другите от Южна Корея – две страни, в които през последните месеци Полша направи големи поръчки за оръжие, военни самолети и изтребители, припомни „Дойче веле“.

„Трябва да станем колкото може по-бързо независими от Русия – затова е сътрудничеството с големи фирми и солидни партньори като Америка и Южна Корея“, посочи Олга Семенюк, държавна секретарка в Министерството за развитието и технологиите.

Цената не е ясна, но експерти предполагат, че навлизането на Полша в ядрената енергетика ще излезе около 40 милиарда евро, посочва АРД.

Четете още

Избор на редактора