Полша: 40 страни ще бойкотират Олимпийските игри в Париж

Най-големият политически бойкот на Олимпийски игри от 40 години насам става съвсем възможен. Камил Бортничук, министър на спорта и туризма на Полша, обяви, че неговата страна ще бойкотира игрите в Париж догодина, ако спортисти от Русия и Беларус бъдат допуснати да се състезават.

Същата позиция заявиха в четвъртък вечерта Естония, Латвия и Литва. Тя идва след новините от централата на Международния олимпийски комитет, че се обмисля допускане на атлетите от тези две държави, но под неутрален флаг. Украйна вече обяви, че няма да изпрати и един спортист, ако руснаците и беларусите бъдат допуснати.

„Очакваме не по-малко от 40 държави да подкрепят пълен бойкот на игрите при такова развитие – каза Бортничук. – Вече сме наясно с позицията на Великобритания, САЩ, Австралия и Канада. Имаме и тези на страните от нашия регион – Естония, Латви и Литва. Но сме говорили и с още представители на спортните власти в Европа, а и не само.

Това ще е коалиция, при това доста широка. Всички ние намираме провеждането на Олимипиада, в която участват руските спортисти, за безсмислена и противоречаща на принципите на това събитие.“

Последният голям политически бойкот е от Лос Анджелис 1984, когато 14 държави не отидоха в Щатите. Полша бе една от тях – въпреки че тогава бе в един лагер и с България. Този протест дойде като отговор на бойкота на игрите от 1980 г. в Москва, когато пък 65 страни не участваха.

През годините след това политиката никога не си е тръгвала истински от спорта и олимпийската история, но за такъв масов бойкот като по времето на Желязната завеса, досега не бе ставало дума.

Отговорът на МОК след изявлението от Полша не закъсня: „Заплахите за бойкот на Олимпийските игри противоречат на основите на Олимпийското движение и неговите принципи – се казва в официално съобщение. – Това е нарушение на Олимпийската харта.

Историята е показала, че такива бойкоти не постигат политическите си цели и единствените, които наистина страдат от тях, са спортистите.“

Четете още

Избор на редактора