Поредна мистериозна смърт в петролния гигант „Лукойл“

Поредна мистериозна смърт разтърси петролния гигант „Лукойл“.  Равил Маганов, председател на съвета на директорите, е открит мъртъв, след като е паднал от прозорец на шестия етаж на московска болница. Това съобщава руският в. „Известия“, като се позова канал 112 в Telegram, предава Дир.бг.

67-годишният Маганов е бил лекуван в отделение на шестия етаж. Все още не е известно каква е причината за падането. Една от версиите е самоубийство.

Равил Маганов е от град Алметиевск в Република Татарстан. Носител е на званието „Почетен нефтохимик“ и правителствени награди. Присъединява се към „Лукойл“ през 1993 г. като вицепрезидент по производството на петрол. През 2006 г. е назначен за първи изпълнителен вицепрезидент на компанията.

Равил Маганов е роден брат на Наил Маганов – генерален директор и член на Съвета на директорите на друга голяма нефтена компания – „Татнефт“.

Това е пореднатга мистериозна смърт на представител на нефто-газовия бизнес в Русия. От началото на 2022 г. различни служители на „Лукойл“ и на газовите компании „Новатек“ и „Газпром“ бяха открити мъртви. Версиите на разследващите бяха самоубийство или убийство.

На 5 юли тялото на Юрий Воронов с огнестрелна рана в главата бе намерено в басейн във вилно селище край Финския залив близо до Санкт Петербург. Воронов беше шеф на „Астра Шипинг“ – компания, специализирана в договорите на „Газпром“ в Арктика. Основната версия бе самоубийство.

Бившият мениджър от „Лукойл“ и милиардер Александър Суботин почина по време на странен сеанс срещу махмурлук. Инцидентът беше съобщен през месец май от канала Mash Telegram.

На 21 април в медиите в Испания излезе информация, че бившият топ мениджър на руския газов гигант „Новатек“ Сергей Протосеня, съпругата му и дъщеря му са намерени мъртви във вила под наем в град Лорет де Мар, близо до Барселона.

На 18 април Владислав Аваев, бивш вицепрезидент на една от водещите руски финансови институции в Русия, „Газпромбанк“, беше намерен мъртъв в апартамента си в Москва заедно със съпругата си и дъщеря си.

На 24 март друг руски милиардер Василий Мелников, който притежаваше медицинската компания за доставки MedStom, съпругата му и двама сина бяха намерени наръгани до смърт в апартамента си в град Нижни Новгород.

На 25 февруари, ден след като Русия започна инвазията си в Украйна, топ мениджърът на руския енергиен гигант „Газпром“ Александър Тюляков беше намерен обесен в гаража на къщата си близо до Санкт Петербург. Тогава от полицията съобщиха, че до тялото са намерили предсмъртна бележка, написана от Тюлаков.

Друг висш изпълнителен директор на „Газпром“, Леонид Шулман, беше намерен мъртъв във вила близо до Санкт Петербург през януари, седмици преди Русия да започне инвазията си. До тялото му е била намерена предсмъртна бележка.

Четете още

Избор на редактора