„Петрохан“ остава затворен, щети за милиони в Северозапада

Поройните дъждове през последните дни нанесоха щети за милиони в общините Вършец и Криводол. Проходът „Петрохан“ остава затворен, продължават усилията за неговото разчистване. Очаква се той да остане затворен и утре.

Поройният дъжд, паднал в ранните часове в неделя, затвори прохода. Водата изрови асфалта, след като се изляха над 120 литра на квадратен метър. Причината за това е запушен водосток, който попречи водата да мине под пътя. След като бъде отводнена отсечката, ще стане ясно какви са щетите и колко време ще е нужно за възстановяването на пътя.

Река Ботуня излезе от коритото си и нанесе щети във Вършец и квартал „Заножене“. Над 100 литра на кв. метър паднаха там. От Балкана водата е изтръгнала цели дървета и заедно с камъни и ги е влачила към квартала. Реката отнесе 7 моста, наводни над 20 къщи, а откъснат водопровод остави квартала без питейна вода. Водата вече се оттегля от къщите, а комисия ще оценява щетите.

В община Криводол по долното течение на Ботуня, където придошлите води също предизвикаха мащабни наводнения, обстановката се нормализира. Водното ниво спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше обявено частично бедствено положение, опасността вече е отминала и започна отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Сложна остава и обстановката в Трявна. Засега няма бедстващи хора, но са  наводнени десетки къщи и пътища в общината. Наводнена е жп гарата, пропаднала е сцена в центъра на града.

Община Трявна обявява бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните валежи, които се изляха в късния следобед вчера на територията на населените места и нанесоха редица материални щети в частни и общински имоти.

Това беше решено днес на свикания от кмета на Община Трявна общински кризисен щаб, който се проведе в сградата на общинска администрация.

Четете още

Избор на редактора