Последно: Гласуваме само с хартиена бюлетина

Гласуването с хартиена бюлетина на първия тур на местния вот в неделя остава, след като на заседанието си в ранния съботен следобед Централната избирателна комисия отказа да преразгледа решението си от петък вечерта за отмяна на машинното гласуване. Това стана въпреки призивите на премиера Николай Денков, управляващата коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ и огромно мнозинство от протестиращи в София.

Точката за отмяната на предишното решение бе вкарана като извънредна, но не получи достатъчно подкрепа. Това не беше неочаквано предвид това, че още от сутринта и председателката на ЦИК Камелия Нейкова, и говорителката Росица Матева обиколиха всички национални телевизии и радиа, за да обяснят, че няма причина за промяна на решението.

Още сутринта започна и връщането на машините от секциите, където бяха закарани, обратно в склада в София, което означава, че утре ще се гласува на хартия и това няма как да бъде променено, въпреки подадените срещу решението на ЦИК жалби във Върховния административен съд.

От съда обявиха, че ще могат да ги разгледат и да се произнесат по тях едва в понеделник, когато е първият работен ден за институция след подаването на възраженията. Първият тур на вота обаче ще е минал, а той е от изключително важно значение за големите градове и особено за София, където социолозите твърдят, че битката ще е за второто място и кой да иде на балотаж срещу кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев.

Четете още

Избор на редактора