Потвърдено: трети мъж с маймунска шарка

Трети случай на мъж, заразен с маймунска шарка, е потвърден в България, съобщи пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

На 23 юни в столични болници бяха хоспитализирани двама мъже. Кунчев каза, че потвърдената диагноза на новия случай не е изненада, защото мъжът е бил контактен с един от първите двама заболели.

Този клон на вируса е доста „доброкачествен“, коментира Кунчев. Ако има нещо хубаво, то е в това, че разпространение придоби западноафриканският клон на вируса. Той протича сравнително леко и смъртността при него е под един процент за разлика от конгоанския, който е много по-агресивен, посочи Кунчев.

Всички лекари сме предупредили как протича заболяването, какви мерки трябва да се вземат. Начинът на предаване на заболяването е толкова труден, че изключваме предаване от човек на човек извън тясното обкръжение на болния, обясни главният държавен здравен инспектор. Единият мъж, който преди дни беше приет в болница заради маймунска вариола, е изписан, каза още Кунчев.

 

Четете още

Избор на редактора