Почетен знак на президента за всички, помагали след бедствието в Турция

Почетен знак на президента връчи държавният глава Румен Радев на екипите от всички служби, отишли да помагат след земетресението в Турция. Той ги награди на церемонията „Пожарникар на годината“.

Радев отличи и пловдивски огнеборци, реагирали при наводненията през септември 2022 г в село Богдан. Те използвали лодки и друга техника. Така не допуснали жертви и пострадали.

„Трябва да бъдем горди, че България се отзова светкавично и изпълни своя дълг“, каза Радев за екипите, реагирали на земетресението в Турция. Той призна, че е бил обезпокоен, когато е било взето решение да се помага. Знаел какво е да се изясни ситуацията и да се подготвят екипите, когато има малко време. Всичко обаче било организирано за по-малко от 5 часа.“ Това е едно страхотно постижение“, посочи президентът. И добави, че няколко дни по-късно бил в Брюксел и там говорили за България с огромно уважение.

Преди това турската посланичка благодари на българските екипи. Тя се разплака и обясни, че страната може да се справи с разрушенията, но загубата са всички жертви.

Началникът на Районната служба в Горна Оряховица, главен инспектор Георги Тодоров получи наградата „Пожарникар на годината – 2022“. Отличието му бе връчено от вицепремиера и вътрешен министър в служебното правителство Иван Демерджиев.

Четете още

Избор на редактора