Почина милиардерът, автор на марката Ray-Ban

Почина вторият по богатство мъж в Италия – Леонардо дел Векио. Той беше на 87 години, с 26 млрд. евро в банковата си сметка. Дел Векио измисли очилата с марка Ray-Ban. Има шест деца от три жени, които ще наследят милиардите му.

Милиардерът прави кариера сякаш излязла от сценарий на холивудски филм, тръгвайки от дом за сираци.

В края на 2021 година според „Форбс“ дел Векио е вторият по богатство в Италия с 26 милиарда евро. По-богат е само Джовани Фереро, собственикът на „Нутела“.

Дел Векио основава фирмата за очила „Есило-Луксотика“, чиято перла в короната е марката Ray-Ban. С милиардите, които печели, става един от най-влиятелните хора в италианския финансов свят. През 2018 той купува френската фирма „Есилор“. Той е и най-големият акционер в италианската „Медиобанка“ и притежава повече от 50% от застрахователното дружество „Дженерали“. Не спира да работи дори над 80 години, като даже тогава трупа още богаство.

Роден е в бедно семейство. Баща му умира, когато Дел Векио е само на седем. Майка му го дава за отглеждане в приют зае сираци, тъй като не може да го издържа.

Като ученик Леонардо учи за майстор на инструменти за поправка на очила. Прави фирма с такава дейност, но му отнема 10 години, докато я стабилизира и започва да печели от нея. През 80-те започва да предлага тъмни очила. Сключва договор с с „Армани“, по-късно и с марките „Булгари“, „Шанел“, „Прада“ и „Валентино“.

 

Четете още

Избор на редактора