Почина музикалният магнат Сиймор Стайн, открил Мадона

Сиймор Стайн, дръзкият, проницателен и изключително успешен основател на „Сайър рекърдс“, който помогна за старта на кариерата на Мадона, „Токинг хедс“ и много други, почина в неделя на 80-годишна възраст, съобщи АП.

Стайн, който допринесе за основаването на фондацията „Зала на славата на рокендрола“ и сам беше въведен в нея през 2005 г., почина от рак в Лос Анджелис, се казва в изявление на семейството му. Стайн е роден през 1942 г. в Ню Йорк. Като тийнейджър работи в „Кинг рекърдс“ в Синсинати, лейбъла на Джеймс Браун, а в средата на 20-те си години става съосновател на „Сайър рекърдс“. Обсебен от музикалните класации на „Билборд“ още от детството си, той е известен с дълбоките си познания и разбиране за музиката. Стайн се оказва проницателен съдник на талантите през 70-те години на миналия век, когато се появява „ню уейв“ – термин, за чието популяризиране той допринася, подписвайки договори с „Токинг хедс“, „Рамоунс“ и „Притендърс“.

Най-печелившото му откритие се случва в началото на 80-те години, когато чува демо касетата на малко известната певица и танцьорка от клубната сцена в центъра на Ню Йорк – Мадона. „Харесах гласа й, харесах усещането и харесах името Мадона. Всичко това ми хареса и си го пуснах отново“, пише той в мемоарите си „Песента на сирените“, публикувани през 2018 г., когато се пенсионира. Стайн е в болница със сърдечна инфекция, когато за първи път чува Мадона, но толкова иска да се срещне с нея, че пожелава да тя да го посети в болничната стая. „Беше облечена в евтини пънкарски дрехи, като дискотечна мацка, която изглеждаше абсурдно и не на място в кардиологичното отделение“, пише той. „Дори не се интересуваше от обяснението ми колко много харесвам демото ѝ. „Трябва веднага да подпишем договор със звукозаписната компания“, настояло Материалното момиче. Сред изпълнителите на „Сайър рекърдс“ са Айс Ти, „Смитс“, „Депеш мод“, „Риплейсмънтс“, „Екоу енд дъ бънимен“, както и по-утвърдените Лу Рийд и Брайън Уилсън, които записват с компанията на по-късен етап от кариерата си.

В мемоарите си Стайн разкрива, че е знаел, че е гей, още когато е бил тийнейджър, но културният натиск от страна на еврейския му произход го е карал да се среща с жени, докато тайно се е виждал с мъже. Стайн е женен за кратко за промоутърката на звукозаписи и изпълнителен директор на компания за недвижими имоти Линда Адлер, от която има две деца – режисьорката Манди Стайн и Саманта Лий Джейкъбс, която умира от рак на мозъка през 2013 г. Стайн и съпругата му се развеждат през 70-те години на ХХ век. „Изключително съм благодарна за всяка минута, която семейството ни прекара с него, и за това, че музиката, която той донесе на света, повлия положително на живота на толкова много хора“, каза Манди Стайн в изявление в неделя.

Четете още

Избор на редактора