Почина Шеф Али, авторът на легендарното „Пиле тика масала“ (рецептата)

Лошата новина за любителите на вкусната индийска храна дойде от Глазгоу, където на 77-годишна възраст е починал авторът на легендарната рецепта „Пиле тика масала“, съобщи BBC.

Ястието за пръв път е сервирано през 70-те години. Измислено е, за да задоволи вкуса на богат капризен клиент, който поискал пиле, но да бъде по-сочно.

Шеф готвачът Али Ахмед Аслам съчетава в рецептата двата класически индийски вкуса. Някои легенди обаче гласят, че той първоначално не е използвал масала сос, а е добавил направо доматена крем супа, а едва след това направил корекция в рецептата си.

Друг любопитен факт е, че „Господин Али“, както е известен в Шотландия, е от пакистански произход. Семейството му се мести на Острова, а през 1964 г. той сам отваря първия си ресторант в столицата – „Шиш Махал“. Заведението затвори врати за 48 часа в знак на уважение към своя основател.

Рцептата за „Пиле тика масала“ е добре позната на всички, които са живели или посещавали за по-дълго време Великобритания, макар да е индийско по произход. Крехко и ароматно пиле върху канапе от ориз звучи познато за българския вкус, но на практика е съвсем различно от традиционните варианти, които познаваме тук.

„Пиле тика масала“

Първата стъпка е подготовката на пилето и маринатата. Избирате качествено пилешко месо, най-добре пилешки гърди. Нарязвате го на големи хапки. В купичка разбърквате съставките за маринатата – кисело мляко, джинджифил, кориандър, кимион, гарам масала – специална индийска подправка, чесън, лют червен пипер, добавяте прясно изцедения лимонов сок, солта и счуканите скилидки чесън. Разбърквате добре и добавяте парчетата пиле. Отново разбърквате и оставяте за няколко часа, а най-добре за една нощ да се маринова.

В тиган с незалепващо покритие сгорещето олиото и добавете парченцата пиле, които готвите за около 10 минути, като обръщате от двете страни. След това оставете парченцата пилешко в затворен съд, за да се запази топло.

В същия тиган добавете олиото, както и почистения и нарязан на ситно лук. Разбъркайте до омекване. Добавете всички подправки и разбъркайте, след това добавете и ситно нарязаните домати, най-добре предварително обелени, както и солта.

Оставете да ври докато се посгъсти. Добавете готварската сметана и след като разбъркате добавете и пилето. Оставате да ври още около 10 минути.

Междувременно приготвяте ориза, като задължително използвате дългозърнест ориз, а не класически български. Подреждате порцията в дълбока чиния – първо ориза, след това от сготвеното пиле със сос. Поръсвате с прясно нарязан кориандър, или магданоз.

 

Четете още

Избор на редактора