По обвиненията ще ги познаете

По обвиненията ще ги познаете. Вижте какви са основните компромати и атаки, на които са подложени лидерите на ГЕРБ, от една страна, и на „Продължаваме промяната“ и Демократична България, от друга. И ще прогледнете.

Срещу Бойко Борисов вадят кюлчета, пачки, къща в Барселона, съмнения за кражба от строеж на магистрали, мрачно бизнес минало от 90-те години, свързано с трибуквена мутренска групировка.

На обратния полюс – тия дни особено актуални са намеците за връзки на ПП и ДБ с попадналата на прокурорската мушка платформа за търговия с криптовалути Nexo.

Сайтът „Пик“ пък вади информация, че не само хора от Nexo дарявали пари на ПП и ДБ, същото правил и Тенко Николов – един от най-богатите българи, той им дал цели 800 хил. лева. Забележете какъв е неговият бизнес – не са магистрали, фабрики, ТЕЦ-ове или недвижими имоти, а фирма за хостване на сайтове, една от десетте най-големи в света в този бранш.

Срещу единия от лидерите на ПП – Асен Василев, пък отдавна има обвинения, че преди години откраднал интелектуална собственост от фирма, в която бил съдружник – софтуер за продажба на самолетни билети.

Въобще не твърдя, че Борисов наистина има кюлчета и къща в Барселона, или че Асен Василев наистина е измамил съдружниците си. Това няма значение за сюжета, който разказвам. По-важното е друго – че точно такива обвинения изглеждат логични, пасват на профила на тези политици и хващат дикиш сред народонаселението.

Я си представете обратното – някой да каже, че Асен Василев имал мутренско минало, а пък Борисов знае как се краде софтуер и общува с търговци на криптовалути. Смях!

Това е още един знак, че Бойко Борисов обитава свят, много по-различен от този на Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов. Политическата звезда от Банкя е в аналоговото време – пространство, където парите се диплят в пачки, инвестират се в къщи, а физическата сила често е аргумент при решаването на  бизнес спорове.

Обратното – обкръжението, манталитетът и заниманията на „харвардците“ са свързани с цифровата икономика – софтуер, криптовалути, аутсорсинг, IT бизнес. Въобще – някакви вятърничави работи и тарикатлъци, както биха си помислите мнозинството от избирателите, родени преди 1970-а.

Оттук и българското политическо пространство може да бъде разделено на два сегмента – аналогов и цифров. Единият е по-скоро локален, националистически, българоговорящ, подозрителен към външния свят, а другият – глобален, либерален, англоговорящ, често снабден с по 2 гражданства.

Цифровият сегмент е по-малък – затова сумарният процент, който ПП и ДБ вземат на изборите, винаги ще е много под 50. И затова тези две партии не можаха да наложат ликвидирането на хартиената бюлетина.

Текстът е от фейсбук. Заглавието – на редакцията.

Четете още

Избор на редактора