ПП дава втори шанс на Мария Габриел. Петков свиква съвета на коалицията

Съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков обяви, че свиква ръководството на коалицията ПП-ДБ, за да обсъдят евентуална подкрепа за правителство начело с Мария Габриел.

„Вратата не е залостена. Не мисля, че има шанс, но днес ще поискам да се съберем и да видим дали няма друг вариант“, каза Петков по БТВ.

Това е коренна промяна в поведението на ПП. Досега лидерите на партията твърдяха, че няма да подкрепят правителство на ГЕРБ при никакви условия.

Това, което е накарало Кирил Петков да промени позицията си по думите му било, че харесал как Мария Габриел отговаряла на въпросите им по време на срещата в парламента в петък.

„Мария Габриел направи нещо различно и това ме зарадва, учуди ме даже. Тя зопчна да отговаря на въпросите ни. Даже с емоция, а не проформа“, каза Кирил Петков.

От думите му се разбира, че първоначално от ПП мислели да отидат и да приключат срещата, но Габриел ги изненадала с отговарянето на въпросите им.

„Помислих си колко би било ужасно следващите 4 години да имаме управление ГЕРБ – БСП – ДПС, а от друга страна имахме един човек, който искаше да отговаря на въпросите и затова не залостих вратата, излизайки от тази среща. Казах, че искам да поговоря с всичките ни органи, но преди да кажем твърдо „Не“, искам да мислим дали има друг вариант, освен да дадем държавата на тройната коалиция“, каза Кирил Петков.

Той не скри, че някои от отговорите на Мария Габриел на зададените от ПП въпроси са му харесали.

„Първо ще събера изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“, после националния съвет, а после коалиционния съвет. Аз ще кажа, че знаем решение, но помислете дали няма друга алтернативна мисъл“, каза Кирил Петков.

По думите му на срещата с Габриел получил отговорът, който дава втори шанс на джентълменско споразумение.

Той коментира и предложението им за шеф на правната комисия в парламента да бъде 30-годишният Стою Стоев. Петков го определи като работлив, честен, отдаден. Един от малкото депутати, които работели по 15 часа на ден между Коледа и Нова година.

„Изплашен съм, че независимата прокуратура е зависима. Това, което ни се случи с Гешев е картина на превзетата държава, но това ни мотивира още повече“, каза Кирил Петков.

 

Четете още

Избор на редактора