ПП-ДБ: Сарафов главен прокурор е фарс, лейтенант на длъжност генерал

Изборът му стана при порочна прибързаност и тайнственост, се казва в позиция на „Продължава промяната- Демократична България“

България има нужда от истинска съдебна реформа. Подмяната на Гешев със Сарафов е фарс, а не реформа. Това се казва в позиция на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

От коалицията поискаха оставката на Борислав Сарафов. „Няма спор, че г-н Гешев не притежаваше високите морални и професионални качества, за да заема длъжността главен прокурор. Затова и неговото отстраняване бе отдавна необходимо.

Но изборът на негов заместник вместо да отговори на очакванията на обществото за прозрачност и честност на процедурата, стана отново при порочна прибързаност и тайнственост“, се казва още в позицията на ПП-ДБ.

Припомня се, че процедурата на избора е била проведена от прокурорската колегия на ВСС, въпреки че съобразно Конституцията на България, изборът на Главен прокурор се извършва от Пленума на ВСС.

„Сега правомощията в едно единствено лице са по-високи дори от тези, с която разполагаше инструментът в ръцете на Господ г-н Иван Гешев, тъй като Сарафов възнамерява да остане и директор на Национална следствена служба“, се казва още в становището на коалицията.

„Считаме за недопустимо, лице, срещу което има подадени сигнали за извършени престъпления, да изпълнява, макар и временно, функциите на Главен прокурор. Г-н Сарафов не отговаря на изискванията за заемане на новата си длъжност, съгласно чл. 170, ал. 4 и 5 от Закона за съдебната власт – изявена независимост, воля за налагане на законността, принос за утвърждаване на правовата държава и други“, категорични са от ПП-ДБ.

Те припомнят, че още на 5 май са призовали Борислав Сарафов да подаде оставка в качеството му на директор на Националната следствена служба. „С оглед на всичко изложено призоваваме г-н Борислав Сарафов да се оттегли от вменените му в нарушение на Конституцията на България функции на главен прокурор.

В противен случай, министърът на правосъдието Атанас Славов ще предприеме всички възможни действия за преразглеждане на решението за избор на Сарафов за временен главен прокурор“, категорични са от ПП-ДБ.

„Това е длъжност, която не може да остане без лице, която да я заема. Въпросът е начинът, по който беше проведена процедурата“, заяви в студиото на „Събуди се” по Нова депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов, коментирайки призива на коалицията избраният за изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да подаде оставка.

„Освен проблема с органа, който може да освобождава, има проблем и с процедурата. Приложиха се критерии, които не отговарят на критериите за избор на главен прокурор. Критерии, с които образно казано сменихме генерал с лице, което отговаря на изисквания за лейтенант”, подчерта Пандов.

Четете още

Избор на редактора