Правителственият самолет излетя за Тел Авив за още българи

Правителственият самолет е излетял за Варна, където е качил 11 израелски граждани и е отлетял за Тел Авив, а оттам ще прибере български граждани, съобщи БНР.

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков съобщи, че това се е наложило, след като застрахователят на чартърната компания, чийто самолет е трябвало да излети с българи на борда от Израел, е отказал да изпълни застраховката над зона с военни действия и се е наложило да бъде използван правителственият самолет:

„Ние трябваше да реагираме бързо, да осъществим полета с правителствения ербъс. Защо е осигурена чартърна компания – защото правителственият самолет няма такъв капацитет за места, каквито имат нормалните самолети, които са над 150 места. Поради тази причина днес сме прибегнали към втория вариант и в момента най-вероятно ако позволява обстановката ще бъдат извършени два полета с правителствения самолет“.

Правителственият самолет ще извършва полети до Израел докато е възможно и необходимо, увери министърът на външните работи Мария Габриел:

„Разбира се, че мисълта ни е за хората, които са в рисковите територии, тяхното придвижване. Искам да успокоя и да уверя сънародниците ни, че докато има възможност да се лети и имаме сънародници, които са в нужда да се приберат в България, правителственият самолет е на разположение“.

Четете още

Избор на редактора