Зарков пита Конституционния съд за правомощията на главния прокурор

Искане за задължително тълкуване на основния закон, свързано с правомощията на главния прокурор ще изпрати правителството до Конституционния съд. Това решиха министрите на днешното си заседание.

„В същото искане молим да се обяви за противоконституционна разпоредба в Закона за съдебната власт, свързана с разпорежданите от прокуратурата проверки. Това е искане, което аз като правосъден министър анонсирах в началото на мандата на правителството“, отбеляза Крум Зарков.

Според министъра има прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор върху всички сфери на управление на държавата и всички органи на централната и местната власт, което е в разрез с духа и буквата на Конституцията, постановяваща разделение на властите и гарантираща правовата държава.

„Такава практика на толкова всеобхватен или общ надзор на законност е съществувала в България, но преди приемането на демократичната Конституция през 1991 г., която предвижда разделение на властите“, посочи служебният министър.

Той съобщи, че въпросът, който се отправя към Конституционния съд, е:

„Допустимо ли е главният прокурор, осъществявайки надзор на законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки и спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива.“

„Ние смятаме, че това не е допустимо, тъй като това право на главния прокурор трябва да бъде ограничено до работата на подчинените му обвинители в рамките на техните основни конституционни задължения, а именно да ръководят разследване, да повдигат обвинение, да ги защитават в съда, да искат отмяна на противоконституционни актове и други“, каза Крум Зарков.

Той добави, че искането до Конституционния съд е илюстирано с примери от практиката, които са взети от официални доклади за дейността на прокуратурата по прилагането на закона и съобщенията на нейната пресслужба. Като примери  Зарков посочи разпоредени проверки на притежателите на разрешителните за оръжие без значение дали са за лов, за спорт, за охрана, проверки на пътната настилка и сигнализация, проверки за изплатените субсидии на политическите партии и други важни въпроси, за които има други контролни органи в държавата, чиито преки задължения са свързани с цитираните дейности.

Според Зарков е безспорно, че главният прокурор и прокуратурата са изключитено важни държавни институции, но те не може да се опитват да заместват държавата и всичките й органи. „Не и ако се опитваме да живеем в демократична държава“, заяви министърът на правосъдието.

Четете още

Избор на редактора