Правнук на Гоце Делчев на гроба му в Скопие

Възможно е мирно решение на спора между Македония и България, каза днес Христо Христов, правнук на брата на Гоце Делчев, след като посети гроба му в църквата „Св. Спас“ на Калето по повод 120 години от гибелта му, съобщи makfax.mk.

Христов, който е диригент във Варненската филхармония, смята, че решението на спора между двете страни е просто.

„Ако политиците носят глава на раменете си, не другаде, със сигурност. И ако можеха да имат малко сърце, щеше да е прекрасно“, каза Христов.

Според него днешният ден е пълната противоположност на разбиранията на Гоце Делчев – „Аз разбирам света като поле за културно съревнование между народите“, но обясни, че лично той имал специална идея за съвместно честване на 120-годишнината от смъртта на Гоце Делчев, с музика и голям общ оркестър.

„Днес личното ми желание, а и не само моето, беше да направим един мирен, високо културен проект, който да включва музиканти от двете страни. Да направим голям оркестър и да изпълним двата национални химна и Деветата симфония на Бетовен, която в последната част всъщност е химнът на Европа „Одата на радостта“. „Няма да има концерт“, каза Христов.

„Докато сме живи, трябва да дишаме. Свободата е като нещо, което трябва да се диша. Не може два пъти да си поемеш въздух и да кажеш – край, това е. Не, дишаш докато си жив. А за свобода се бориш, докато си жив, после идват следващите“, казва Христов.

Днес Христов бе сред малкото българи, дошли да се поклонят на гроба на Гоце Делчев.

Миналата седмица служебният министър на външните работи на България Николай Милков обяви, че няма да има съвместно отбелязване на 120 години от смъртта на Гоце Делчев и предупреди, че тези, които решат да се поклонят на гроба на великия човек по своя инициатива, може да бъдат изложени на проблеми.

Четете още

Избор на редактора