Пращаме автомати на Украйна, ще обучаваме тука техни санитари

Министерството на отбраната внесе предложение за предоставяне на военна и военно-техническа подкрепа за Украйна и принос на България към мисията на Европейския съюз за подпомагане на Украйна – EUMAM UA в Министерския съвет. Решението на кабинета вече е внесено в Народното събрание.

„В изпълнение на решението на НС, Министерството на отбраната проведе консултации с Украйна за координиране на вида и обема на военната и военно-техническата подкрепа, техника и боеприпаси. Информацията за обема и вида на помощта е включена в класифицирано приложение към проекта на решението“, посочват от МО.

По-рано днес министърът на икономиката Никола Стоянов заяви, че България може да предостави леко стрелково оръжие и боеприпаси на Украйна.

Служебното правителство предлага още на парламента да разреши участието на български военни в Мисията на ЕС за подпомагане на Украйна – един щабен офицер и 5-ма военнослужещи, които да заминат в Германия и Полша, където тече обучението на украински военни, както и да разреши пребиваването на до 60 украински военни на наша територия за обучение за бойни санитари.

Четете още

Избор на редактора