Пращаме въоръжение на Украйна с 9 огромни US боинга

България ще изпрати пратка с въоръжение за Украйна с поне 9 огромни военно-транспортни самолети Боинг С 17 „Глоубмастър“. Това се разбра от участие на военния министър Димитър Стоянов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Става дума за военната помощ, която София ще даде на Киев по решение на парламента. МО трябва да внесе в парламента предложение за вида въоръжение, както и план за логистична операция по прехвърлянето. Пратката ще бъде изпратена наведнъж, като за транспортирането ще бъдат използвани над 9 самолета Боинг C-17.

Стоянов отново повтори, че ще подходи консервативно към решението на НС за военната помощ за Украйна, тъй като армията има конституционни задължения. Даде пример, че не можем да предоставим комплексите C-300, тъй като няма да има с какво да защитаваме нашето небе.

България има в повече само боеприпаси и това е нещото, което може да даде на Украйна. Това се подразбра от участието на военния министър Димитър Стоянов в предаването „Панорама“ по БНТ.

Стоянов обяви, че е напълно възможно да има усилване с противовъздушна отбрана и сили на Източния фланг на НАТО. Той обясни, че нашата ПВО не покрива цялата територия на страната и е устроена да пази определени обекти и райони.

На въпрос дали ракетните комплекси пазят София и АЕЦ „Козлодуй“, военният министър отговори: „Те са там, където трябва да бъдат“.

Четете още

Избор на редактора