Банско празнува. Преди 110 г. Яворов обявява свободата на града

Днес Банско празнува. Преди 110 г. на този ден от амвона на храма „Света Троица“ Пейо Яворов обявява свободата на планинския град.

Бленуваната свобода за банскалии е постигната на 5 октомври 1912 г. – датата, на която е обявена Балканската война. Още същия ден навлизат четите, водени от Христо Чернопеев, Йонко Вапцаров, Георги Занков, Михаил Чаков, Пейо Яворов, Стефан Чавдаров, Лазар Колчагов и други, които до обяд освобождават Банско, разказа пред БТА директорът на Музейния комплекс в Банско Светла Барякова.

Около обяд конакът в града е запален и превзет, а по същото време в съседна Мехомия (дн. Разлог) е концентрирана османска армия, която настъпва към Банско, припомни събитията Барякова. По заповед на Христо Чернопеев четите се дислоцират, заемат позиции срещу армията, а в цялата отбранителна акция участва и местното население. Благодарение на порива, устрема и героизма, след около два часа османската армия е обърната в бяг към Разлог, каза Светла Барякова.

На следващия ден – 6 октомври 1912 г., по време на неделната служба в храма „Света Троица“, в черквата влиза четата на Пейо Яворов. След края на богослужението Яворов иска благословение от свещеника да се качи на амвона, откъдето поздравява банскалии като свободни жители на България, разказа за БТА свещеникът към храма в Банско иконом Георги Касапинов.

Пламенните слова на Яворов за свободата като светиня, пред която са сложили непокорните си глави Даме, Гоце и още знайни и незнайни народни синове, са посрещнати не с викове „ура“ – в храма настъпва тишина и сълзи задавят банскалии, разказа още директорът на Музейния комплекс в града и допълни, че българският народ е един от малкото, които посрещат своята свобода със сълзи, защото толкова дълги години е трупал въжделения за нея.

Сутринта, когато четниците влизат в храма, един остава пред неговите врати, за да пази оръжието.  Яворов чува шум отвън и излиза да провери какво се случва, разказа отец Георги Касапинов. Поетът и революционер вижда оставения отвън четник да дълбае с камък изобразените на входа полумесеци, поставени над вратите на храма, редом до кръста. Яворов го спира с думите: „Това е история, спри, не го разрушавай“, допълни свещеникът, като показа мястото, където и до днес е оставена следата от този момент.

За паметния момент на възвестяване на свободата напомня бюст-паметникът на Пейо Яворов в двора на черквата в Банско. 110 години по-късно градът продължава да празнува датата 5 октомври като празник на града. Днес тържествата ще започнат в 9 часа с тържествена света литургия в храм „Света Троица“, а от 10.30 часа ще има възпоменание пред паметника „Банско помни героите“. Венци и цветя ще бъдат положени пред всички паметници и паметни плочи в общината. 

На днешния празничен за Банско ще има и поход до местност „Главите“ под надслов „Да се разходим из древната история на Банско“, през целия ден вратите на Музеен комплекс – Банско ще са отворени, а от 11 до 18 часа в Туристически информационен център е организирана Детска кинопанорама. 

Празничната вечер ще завърши с фолклорен спектакъл на самодейните състави при читалище „Никола Вапцаров“ и танцова формация „Елика“ от 19 часа на централния площад в Банско, а от 19:30 часа започва лазерно и светлинно шоу.

Четете още

Избор на редактора