Предлагаме на Украйна руските реактори от АЕЦ „Белене“

България и Украйна обсъждат възможност за използване на руското оборудване за АЕЦ „Белене“ в Украйна. Това се разбра днес след среща на министъра на енергетиката Росен Христов с украинския му колега Герман Галущенко.

Двамата се видяха в Стокхолм, където се провежда неформално заседание на Съвета на ЕС по „Транспорт, телекомуникации и енергетика“.

Въпросът за предоставяне на руските реактори ще бъде детайлно проучен, като за целта украинската страна ще изпрати технически екип в България, съобщават от министерството на енергетиката.

„Въпреки че диверсифицирахме доставките на свежо ядрено гориво, все още имаме зависимост по други аспекти, като части и информационни услуги, за дейността на „АЕЦ Козлодуй“ с Русия“, е казал още Христов. По думите му санкции сега биха застрашили работата на българската централа.

Христов е поканил Украйна да се включи в инициативата за проучване на газовия пазар в страните от Югоизточна и Централна Европа. Целта е всяка държава да даде информация за нужното й количество газ, както и за възможностите на инфраструктурата й за пренос.

Според министъра анализът на регионалния газов пазар ще покаже къде е необходимо да се направят инвестиции в инфраструктурата, така че да има максимална възвръщаемост, както и каква диверсификация на доставките може да се постигне.

„Предлагаме Украйна да се присъедини към нас, за да може да има сигурност на доставките от алтернативни източници“, е заявил той. „Това е много важен въпрос за нас, затова ще се присъединим към проучването“, отвърнал Галущенко.

Четете още

Избор на редактора