Пред Путин Си предложи решение за Украйна

Китайският президент Си Цзинпин призова за свикване на мирна конференция, която да признават и Киев, и Москва, за войната в Украйна и заяви, че конфликтът може да се реши само ако се изгради балансирана архитектура на сигурността.

Си отправи думите си по време на двудневно посещение на руския президент Владимир Путин, като двамата обявиха „нова ера“ на партньорство и осъдиха Съединените щати. Двамата предстои да участват в грандиозно честване по повод 75 години, откакто Съветският съюз признава Китайската народна република.

По думите на Си Китай ще поддържа своевременно свикване на международна конференция, на която в еднаква степен ще бъдат признати и двете страни и ще се обсъдят всички варианти за разрешаване на конфликта, пише агенция „Синхуа“.

В преразказа на „Синхуа“ Путин е цитиран с думите, че позицията на Китай е „обективна“, справедлива и балансирана“ и че Русия е посветена на пътя на преговорите, като преговорите трябва не просто да отчитат интересите на Москва, а и да засягат темата за глобалната стабилност и да дават гаранции и на Киев, и на Москва.

В първия ден на визитата си в Китай – първо чуждестранно посещение, откакто започна новият му мандат – Путин бе посрещнат с червен килим в центъра на Пекин и с топовни салюти на площад „Тянанмън“. Двамата лидери подписаха съвместно изявление за „нова ера“, в която ще се съпротивляват на САЩ по редица въпроси за сигурността и ще споделят съображенията си по редица въпроси – Украйна, Тайван и Северна Корея.

„Китайско-руските връзки днес са извоювани с труд и двете страни трябва да ги ценят и захранват“, каза Си пред Путин, предаде „Ройтерс“. „Китай желае да… постигне заедно (с Русия – бел. ред.) развитието и подмладяването на съответните ни страни и да работим заедно, за да поддържаме честността и справедливостта в света.“ Според същата информация Си казала на Путин, че двамата имат шанс да поведат промени, каквито светът не е виждал от век – опит, според много анализатори, за оспорване на водения от САЩ световен ред, пише Дневник.

Четете още

Избор на редактора