Президентът: България няма да признае референдумите в Украйна

България няма да признае референдум в конфликтите зони в Украйна, където се водят военни действия. Това обяви президентът Румен Радев като обясни, че подобни намерения са абсурд. Изявлението му дойде след консултативната среща, на която бяха обсъдени последиците за сигурността, икономиката и социална сфера от ескалацията на войната в Украйна.

„Недопустимо е три десетилетия след Студената война отново да се разиграва ядрената карта. Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не трябва да бъде пренебрегвана. Референдуми в зона на бойни действия, където падат снаряди, са пълен абсурд и България няма да ги признае“, заяви държавният глава.

„Още от първите часове на войната заклеймихме руската агресия като категорично недопустима. От първия ден призоваваме за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление стремежът към военна победа на всяка цена заглушават призивите за мир. Оръжията надделяват над разума“, посочи президентът. И добави, че потенциалната ескалация на войната в Украйна ще повиши интензитета на бойните действия и е заплаха за сигурността с трудно допустими последици.

Според него като част от ЕС България подкрепя санкциите срещу Русия, но Европа е длъжна да търси активно механизми за минимизиране на последиците, защото „сама заплашва индустриите си“.

Четете още

Избор на редактора