Президентът връчи знамето на полярниците ни

Българските полярни експедиции са сред най-значимите постижения на нашата научна общност през последните десетилетия, заяви президентът Румен Радев. На церемония вчера в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 той връчи националния флаг на участниците в 31-ата Българска антарктическа експедиция.

В приветствието си към изследователите, държавният глава подчерта, че разгадаването на тайните на Белия континент има принос не само към борбата с климатичните промени,

но в условията на остро геополитическо противопоставяне Антарктида е и пример за дългогодишно ползотворно и безкористно партньорство на учени от различни нации, образец за мирното бъдеще на нашата планета.

„Фактът, че България е една от само 29-те страни, получили и отстояли правото да участват във вземането на решенията за управление на Антарктида, носи национална гордост и е солиден международен капитал“, допълни Румен Радев.

Тази година за първи път български военен научноизследователски кораб ще напусне Черно море и ще осъществи плаване до Антарктида. Плаването на кораба  „Св. Св. Кирил и Методий“ е знаково за морската ни история.

„Когато президентът ни връчва знамето, когато чуем националния химн, ние знаем, че отиваме на една отговорна национална задача. Вярно, на другия край на света, но този край на света вече от 30 години е български“, заяви проф. Христо Пимпирев, ръководител на националните антарктически експедиции, който прие българския трибагреник.

Четете още

Избор на редактора