Президентът на Узбекистан си нулира мандата, за да си осигури още два

Узбекистан прие на референдум пакет от конституционни изменения, които ще позволят на президента Шавкат Мирзийоев да се кандидатира за още два седемгодишни мандата, след като настоящият му изтече през 2026 г., предадоха Ройтерс и БТА, позовавайки се на частични резултати от гласуването.

Реформата, приета вчера с 90,21 процента от гласовете, нулира броя на президентските мандати на Мирзийоев и така той ще може да се кандидатира още два пъти за държавен глава.

По същия начин постъпиха Русия и Турция, които чрез конституционни промени занулиха мандатите на Владимир Путин и Реджеп Ердоган, за да продължат да управляват след пределния срок.

65-годишният Мирзийоев отвори икономиката на бившата съветска република, подобри значително връзките със Запада и ограничи правомощията на службите за сигурност, чието господство през предходните десетилетия бе превърнало 35-милионната страна в полицейска държава.

Въпреки че западните партньори на Ташкент едва ли ще одобрят увеличаването на президентските правомощия, Узбекистан не рискува много, тъй като Западът търси подкрепа от бившите съветски републики в усилията си да изолира Русия заради войната в Украйна.

Четете още

Избор на редактора