Кабинетът: няма газ, строителят: тръбите са пълни. Кой лъже?

Вчера служебни министри се кълняха, че в интерконектора с Гърция няма газ. Днес строителят каза, че тръбите са пълни от юни. Кой лъже?

Дали това ще стане ясно утре, когато президентът Румен Радев ще се срещне в 14 часа със собственика и ръководството на компания „Авакс“, която изгражда междусистемната газова връзка с Гърция, и с възложителя на строежа, проектната компания ICGB. Целта на разговора е изясняване на реалното състояние на нещата и необходимите действия за по-бързото завършване на строежа.

Тези дни се завъртяха противоречиви твърдения за етапа, на който се намира интерконекторът. „Не открихме газ в него, а неприключили строителни работи“, заяви в сряда служебният министър на транспорта и съобщенията и Христо Алексиев, който извърши инспекция на територията на българската част на междусистемната газова връзка с Гърция. Регионалният министър Иван Шишков пък определи построеното като „луксозна сграда без мебели, без ток и с недобър достъп“.

В отговор ICGB публикува позиция, че всички строителни работи по интерконектора с Гърция са завършени, а газ в тръбите има от средата на юни. От компанията подчертават, че интерконекторът, който може да обезпечи почти изцяло вътрешното потребление на природен газ на България с договорен на под пазарните цени газ от Азербайджан, е на финален етап на реализация.

Вчера експертът по енергетика Васко Начев показа снимки от посещението на кабинета, в които се вижда, че в манометрите на тръбите има налягане.  Проектантите ICGB твърдят, че са в готовност за акт 15 и 16 за въвеждане в реална експлоатация до края на август. Това бе и обявеният от бившия премиер Кирил Петков срок. Въпреки това още от началото на служебния кабинет Румен Радев разпореди ежедневни  проверки.

От фирмата – проектант обявиха, че всички основни дейности вече са приключили. От средата на юни всички съоръжения са запълнени с газ и тествани успешно. Проектната компания декларира, че продължава да работи и за получаване на съответните разрешения от гръцка страна.

На срещата утре в президенството ще присъстват и служебният премиер Гълъб Донев, министърът на енергетиката Росен Христов и на регионалното развитие Иван Шишков.

Четете още

Избор на редактора