Президентът Санду разкри опит за преврат в Молдова

Плановете на Русия за дестабилизиране Молдова бяха потвърдени от държавните институции, те целят смяна на властта в Кишинев, заяви президентът Мая Санду на днешния брифинг за медиите.

Според Санду планът е предвиждал участието на обучени от военните диверсанти, маскирани като цивилни, които щели да извършат насилствени действия, да нападнат някои държавни сгради и да вземат заложници, предаде Молдпрес.

„Чрез насилствени действия, маскирани под протестите на т.нар. опозиция, трябваше да се наложи смяната на властта в Кишинев. Документите, получени от нашите украински партньори, показват добро документиране на местата и логистичните аспекти за организирането на тези подривни действия“, заяви Санду.

„Също така планът включва използването на хора извън страната за насилствени действия. Материалите съдържат инструкции за правилата за влизане в Република Молдова на граждани на Руската федерация, Република Беларус, Сърбия и Черна гора“, допълни Мая Санду.

Президентът отбеляза, че при осъществяването на плана авторите щели да разчитат на вътрешни сили, особено на формацията „Шор“, някои ветерани, бивши служители на правоохранителните органи и хора, известни с връзките си с олигарха Владимир Плахотнюк.

„Целта на тези действия е да се срине конституционният ред, да се смени законната власт в Кишинев с незаконна, което би поставило страната ни на разположение на Русия, за да се спре процесът на европейска интеграция, но и за да може Република Молдова да бъде използвана от Русия във войната срещу Украйна“, заяви Санду“

Президентът добави, че всички участници в тези действия срещу държавата и тези, които ги защитават, трябва да бъдат разследвани.

БГНЕС припомня, че миналата седмица Молдовската разузнавателна служба заяви, че Русия действа с цел дестабилизиране на страната.

Тогава украинският президент Володимир Зеленски заяви пред правителствените ръководители на страните от ЕС, че Киев е „прихванал план за унищожаване на Молдова, изготвен от руското разузнаване“.

„Този документ показва кой, кога и как ще унищожи демокрацията в Молдова и ще установи контрол над нея“, каза той и добави, че незабавно е предупредил Кишинев. Зеленски добави, че Киев не знае „дали Москва наистина е дала заповед да се следва този план“.

Четете още

Избор на редактора