Преизбраха Инфантино за шеф на ФИФА

Президентът на ФИФА Джани Инфантино бе преизбран на поста си за нов мандат до 2027 година на конгреса в Руанда, съобщиха световните агенции.

Той беше без конкуренция и получи акламации на 73-ия конгрес на световната футболна централа.

52-годишният ръководител спечели мандат и през 2019 година, подкрепен от огромна част от делегатите от 211 национални федерации. Итало-швейцарецът се готви да управлява до 2031 година, след като първият му мандат между 2016 и 2019 година се смята за непълен.

Световната федерация по футбол (ФИФА) удължи периода на изключване от редиците си на Зимбабве. Гласуването по казуса беше предложено на самия Конгрес на ФИФА, който тече в момента в Руанда.

Да остане Зимбабве извън световното футболно семейство гласуваха 199 страни-членки, а против изключването имаше един глас.

Зимбабве е изваден от ФИФА от 2022-а година, като причината е намеса на политическата власт в страната във футболните дела. До момента проблемът не е решен, политиците в страната не виждат своя грешка и така отборите им остават извън международните съревнования.

Също така Конгресът на ФИФА в Кигали гласува за преустановяване на членството на Шри Ланка – 197 федерации казаха Да. Един делегат е против, двама се въздържаха. Причината е същата – намеса на политическата власт във футболните дела.

Четете още

Избор на редактора