Донев вика трима министри заради Шенген

Служебният премиер Гълъб Донев ще проведе среща в Министерския съвет с вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правосъдието Крум Зарков, съобщиха от пресслужбата на кабинета. В рамките на срещата ще бъде направен преглед на действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство, се казва в съобщението.

Очаква се Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но да блокира приемането на България, според решение на нидерландското правителство. Предстои на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи да гласува с две отделни решения за разширяването на Шенген. Предвижда се министрите да гласуват за приемането на България и Румъния в едно решение и за Хърватия – с второ решение. За одобряване на решението се изисква единодушие.

Инициативата за срещата при премиера Гълъб Донев идва на фона на остри реакции от българските власти и политическите сили по повод позицията на Нидерландия.

Главният прокурор Иван Гешев посочва, че очаква доказателства за твърдението на премиера на Нидерландия – Марк Рюте, че „иска да изключи възможността за незаконно преминаване на границата между Турция и Шенгенското пространство в България с банкнота от 50 евро”.

Според президента Румен Радев, вместо европейска солидарност, България получава цинизъм. Нидерландия направи най-добрия коледен подарък на всички евроскептици, на популистките партии и на тези, които не искат да има силна Европа, коментира и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев отбеляза, че през последните месеци България е положила изключителни усилия, за да отговори на всички изисквания на европейските ни партньори. Успешно е преминала през две последователни проверки на Европейската комисия и те са показали, че страната ни отговаря на всички изисквания на Шенгенското законодателство. Според служебния министър на правосъдието Крум Зарков Нидерландия няма право да не ни иска в Шенген и начинът, по който са го направили, е абсолютно неприемлив, не е обоснован нито от техническа, нито от юридическа, нито от политическа гледна точка.

Позицията на Нидерландия предизвика реакции и от страна на политическите партии. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е коментирал темата с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола, с която разговаря в рамките на среща на ЕНП в Атина.

България заслужава да бъде пълноправен член на Шенген, коментира съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. Лидерът на БСП Корнелия Нинова нарече блокирането ни незаслужено и унизително.

Много е странно защо нашите европейски партньори толкова много държат да ни вкарат в еврозоната, а не искат да ни пускат в Шенген, попита лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Председателят на „Български възход“ Стефан Янев обяви, че ще внесат в парламента предложение за решение, което задължава премиера на България да гласува против всички предложени инициативи и назначения на Нидерландия като реципрочна мярка на политиката към страната ни.

Четете още

Избор на редактора