Замърсяването на ТЕЦ „Брикел“ – 15 пъти над нормите

Министър-председателят в оставка Кирил Петков направи изненадваща проверка на ТЕЦ „Брикел“ в Гълъбово, съобщиха от правителствената пресслужба.

Премиерът посети лично обекта заедно с вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, който преди няколко дни не беше допуснат до мястото. В рамките на днешната инспекция също бяха направени силно обезпокоителни констатации, въпреки че капацитетът на ТЕЦ-а е бил намален до 20%. Министър-председателят посети мобилната станция за измерване на атмосферния въздух, като нивото на отчетения серен диоксид беше 5600 милиграма на кубичен метър, което според проверяващите екипи на място е над 15 пъти по-високо от нормите. Стойността на измерените фини прахови частици беше 1367 мкг/м3 при норма 50 мкг/м3 за този вид обекти, съобщават още от МС. Премиерът поиска подробни доклади и бърза реакция от всички свързани институции.

Премиерът Петков ще изиска и доклад от ДАНС, за да се установи кой е действителният собственик на „Брикел“ и дали е налице връзка с Христо Ковачки, която не е декларирана по надлежния ред.

Вицепремиерът Борислав Сандов от своя страна изтъкна, че през последните шест години срещу ТЕЦ «Брикел» има 51 наказателни постановления. Голяма част от тях не са обжалвани на втора инстанция и Сандов допусна, че вероятно са написани така, че да падат в съда.

Четете още

Избор на редактора