Претърсват в Москва домовете на нобелисти за мир

Домовете на редица служители от правозащитната организация „Мемориал“, получила Нобелова награда за мир миналата година заедно с колеги от Русия и Беларус, са обискирани тази сутрин. Това съобщиха представители на „Мемориал“, както и платформата „ОВД-Инфо“, която проследява политическите арести.

SOS. Точно в момента на множество адреси на служители на „Мемориал“ в Москва има обиски. Повикани са адвокати“, се казваше в първоначално съобщение на „Мемориал“ в „Телеграм“.

„Мемориал“, една от най-старите правозащитни организации в Русия, бе ликвидирана с решение на руски съд в края на 2021 г., защото показвала СССР като „терористична държава“.

През януари тази година бе закрита и Московската хелзинкска група, която бе останала една от малкото независими подобни структури.

През „Новая газета. Европа“ адвокат Арсений Левинсон каза, че претърсванията са по делото за реабилитация на нацизма, образувано на 3 март по искане на групата „Ветераните на Русия“.

Според него сред претърсените жилища са тези на председателя на съвета на центъра по правата на човека Олег Орлов, председателя на съвета на центъра Никита Петров и Ян Рачински, председател на управителния съвет на дружество „Мемориал“.

В различни съобщения се появява информация за между 6 и 10 обиска. Последното число се появи и в данни на московския отдел на Следствения комитет на Русия.

Телевизия „Дождь“ съобщи, че служителите са отведени в полицейско управление. Според руската служба на Би Би Си общо девет адреса на представители и един на сграда на „Мемориал“ са претърсени.

Четете още

Избор на редактора