Пригожин: „Вагнер“ държи 70% от Бахмут, но ни трябва помощ

Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но украинската армия планира широкомащабно настъпление. Това е заявил шефът на наемническата армия „Вагнер“ Евгений Пригожин в писмо до руския министър на отбраната Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В писмото, публикувано от пресслужбата на Пригожин, той казва, че настъплението, целящо да откъсне силите на „Вагнер“ от основната част от руските войски в Източна Украйна, е планирано за края на март или началото на април.

Пригожин настоява Шойгу да вземе всички необходими мерки, за да предотврати това, което по думите му може да доведе до „отрицателни последици“ за военните усилия на Русия в Украйна.

Европейският съюз ще отпусне 2 млрд. евро, за да достави на Киев 1 милион артилерийски боеприпаса, от които Украйна отчаяно се нуждае за противодействие на настъплението на руските войски, и за да извърши съвместни покупки с цел да попълни запасите си, предаде Франс прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който участва в срещата по видеоконферентна връзка, приветства това споразумение.

Споразумението, което трябва да бъде представено за одобрение на лидерите на 27-те държави членки на ЕС на среща на върха на държавните глави и правителствени ръководители в четвъртък и петък, дойде в отговор на спешния призив, отправен на 9 март от украинския президент Володимир Зеленски, тъй като неговите войски ограничават огневата си мощ, поради липса на боеприпаси.

САЩ пък отпускат поредния пакет военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона долара, съобщи американският държавен секретар Антъни Блинкън.

„Пакетът военна помощ включва повече боеприпаси за доставените от САЩ ракетни системи за залпов огън „Хаймарс“ и гаубици, които Украйна използва за отбрана, както и боеприпаси за бойните машини на пехотата „Брадли“, ракети ХАРМ, противотанкови оръжия, речни лодки и друго оборудване“, се казва в изявлението на американския държавен секретар.

Четете още

Избор на редактора