Президентът на Екваториална Гвинея: 43 години не стигат

Най-дълго управляващият световен лидер – президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг, ще се кандидатира за нов мандат на изборите през ноември, обяви партията му. Така най-вероятно 43-годишното му дотук управление, започнало, след като взема властта с преврат през 1979 г., ще продължи още, предаде Ройтерс.

Синът му – вицепрезидентът Теодоро Нгема Обианг Манге, известен с охолния си начин на живот, увлечение към купоните, бързите коли и бижутата, който през 2020 г. бе признат за виновен от френски съд в незаконно присвояване на средства, обяви в Туитър, че кандидатурата на баща му е била издигната отново заради „харизмата, лидерските му качества и политическия му опит“.

Нов мандат ще изправи Обианг пред тежки предизвикателства. Икономиката пострада значително от пандемията от ковид и последвалия я спад в цените на петрола, макар че войната в Украйна и възникналата заради нея нужда от петрол и газ, които не идват от Русия, може да помогне за стимулиране на растежа.

Бедността в Екваториална Гвинея продължава да е повсеместна. Това стана особено очевидно, когато миналата година поредица взривове в казарми сравниха със земята част от крайбрежния град Бата, отнемайки живота на около 100 души, а случилото се накара бившата колониална владетелка Испания да изпрати хуманитарна помощ.

Управлението на 80-годишния Обианг е белязано от изтезания на политически опоненти, изборни манипулации и корупция, твърдят правозащитни организации и чужди сили. Обианг отхвърля обвиненията.

По време на неговото управление западноафриканската страна стана все по-затворена и разчита на природния газ и нефта за около три четвърти държавните приходи. Парите пълнят джобовете на хората от обкръжението на президента, докато мнозинството от народа живее в бедност, твърдят правозащитни организации.

Четете още

Избор на редактора