Премиерът: Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима

Няма да бъдете на студено и тъмно тази зима, защото това го гарантира служебното правителството с договорите за доставки, обърна се Гълъб Донев към българските граждани от парламентарната трибуна. Депутатите обсъждат на първо четене Законопроект за продължаване действието на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за т.г. Това, което служебното правителство направи и ще продължи, докато не се излъчи редовен кабинет, е да се гарантира сигурността на хората, увери министър-председателят.

Удобно е да се атакува служебното правителство в момент, когато прави всичко възможно, за да минимизира ефектите от кризите, в които завари страната на 2 август т.г., изтъкна служебният премиер. Той припомни, че по време на предизборната кампания през август-септември т.г. почти всички партии са призовавали служебното правителство да не внася свой проект на закон за държавния бюджет, за бюджетите на ДОО и на НЗОК. Много бърза трансформация след изборите и след като се видя, че до момента няма парламентарна консолидация, няма обединение около това това Народно събрание да излъчи чрез фискалната политика, чрез бюджета, политиките, които да следва в средносрочна перспектива, отчете Донев. Вместо това започна да се пее друга песен – служебният кабинет да внесе проект на закони за държавния бюджет, ДОО и НЗОК за 2023, посочи премиерът. Така той отговори на упреците по-рано днес на Венко Сабрутев (ПГ на „Продължаваме Промяната“) за внесения от служебния кабинет законопроект за удължаване на действието на бюджета за тази година. Колегата му Искрен Митев пък критикува държавния глава Румен Радев за това, че е назначил това правителство. А лидерът на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова обвини министър-председателя в нарушение на закона за публичните финанси.

В изказването си Гълъб Донев подчерта заварените галопиращи цени заради сделки, които „нямаше как да бъдат проследени как са сключени и гарантираха нарастване цените на природния газ“.  Продължихме политиката за компенсиране на небитови потребители на електроенергия и българските граждани с ниски доходи да бъдат енергийно подпомогнати, добави той. И съобщи, че утре предстои да бъде приета нова програма, с която да се гарантира на хората, че ще бъдат подпомогнати, за да се справят с отоплението и осветлението през зимните месеци. Разширен е и кръгът на хората, които имат право на енергийни помощи.

Обвиненията, че служебното правителство не прави нищо, са безпочвени и един популизъм, който цели нещо друго, а не основната задача, която има този парламент – да състави мнозинство и излъчи редовно правителство, което чрез фискалната програма, законите за бюджета да покаже на гражданите кои са политиките, които ще следва и как ще ги защитава, кои ще са политиките по отношение на доходите, социалното подпомагане, изтъкна премиерът. По думите му основната цел и задача на служебното правителство са били да разгледа и решава проблеми, които стоят пред българските граждани. С това се справихме и се справяме, категоричен е Гълъб Донев. Той смята, че мнозинството от българските граждани знаят и са спокойни, че правителството гарантира отопление, осветление и сигурност в ситуацията, която е създадена в Европа и света.

Правителството с усилията и мерките, които приложи, понижи инфлацията, работи за понижение на цените на горивата в България – и те спаднаха, то работи и по гарантиране увеличението на доходите, отчете служебният министър-председател. Кабинетът разреши заварени и създадени преди това кризи и проблеми, заяви Донев. Не може да обвинявате правителството за неща, които не зависят от него в рамките на два или три месеца, добави той. „Служебното правителство решава единствено и само създадените проблеми и тези на българските граждани за това да живеят спокойно и сигурно“, каза Гълъб Донев.

Четете още

Избор на редактора